Kaj Fölster

Från Wikipedia
Kaj Fölster
Född27 augusti 1936 (87 år)
Sverige
Medborgare iTyskland[1] och Sverige[2]
SysselsättningFörfattare
Politiskt parti
SPD
BarnStefan Fölster (f. 1959)
FöräldrarGunnar Myrdal
Alva Myrdal
SläktingarJan Myrdal (syskon)
Sissela Bok (syskon)
Utmärkelser
Förtjänstkors 1:a klass av Förbundsrepubliken Tysklands förtjänstorden
Redigera Wikidata

Åsa Kaj Fölster, född Myrdal, 27 augusti 1936 i Bromma församling i Stockholm,[3] är en svensk-tysk socialpolitiker, författare och socionom.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Fölster har en mastersexamen från universitetet i Delhi i Indien, socionomexamen från Socialinstitutet i Stockholm samt en ämbetsexamen från universitetet i Göttingen i Tyskland. Hon har förutom tre år i Indien och tre år i Nigeria varit bosatt i Göttingen och i Darmstadt i Tyskland där hon arbetade för kvinnofrågor och socialpolitisk utveckling och var även politiskt aktiv. Hon var verkställande direktör för Arbeiterwohlfahrt (AWO) 1981–1986 och kommunpolitiker för SPD samt jämställdhetsombud i förbundslandet Hessen.[4] 1986–1989. Hon hade en chefstjänst inom planeringssektorn på GTZ – en tysk motsvarighet till biståndsorganet Sida – och i arbets- och socialdepartementet i Hessen som ansvarig för socialförsäkringar och jämställdhetsfrågor. För sina insatser som socialpolitiker i Tyskland har hon belönats 2014 med Förbundsrepubliken Tysklands förtjänstorden och 2019 med Elisabet-Kern-Preis. Hon var den första att erhålla detta pris instiftat till minne av den första kvinnliga riksdagsledamoten år 1919 i Förbundsdagen. Numera är hon bosatt i Sverige men är aktiv över gränserna. Förutom socialpolitiska publikationer inom ramen för de olika uppdragen i Tyskland har hon i Sverige publicerat uppmärksammade böcker.

Boken De tre löven av Fölster blev ett omdebatterat inlägg i diskussionen om de myrdalska familjekonflikterna. Boken som gällde traditionella roller förstods i Sverige som ett ställningstagande för modern Alva Myrdals önskan att förena kärlek, familj och arbete – "de tre löven".[4]

Boken Bortom de sju bergen – tyska bilder 1954-1994 är ett viktigt inslag i kunskapen om Tyskland i modernare tid. Hennes bok "Miss Kay - en ung kvinnas märkliga resa" (2008) är en berättelse om den resa hon som nittonåring gjorde med en lastbåt från Genua till Bombay, en resa som hon själv kallar en "mognadsresa". Boken bygger på femtio år gamla dagböcker.

Familj[redigera | redigera wikitext]

Fölster är dotter till Gunnar och Alva Myrdal, samt syster till Jan Myrdal och Sissela Bok. Hon var gift med Horst Fölster och är mor till Stefan Fölster och två döttrar. Hon är farmor till den moderata riksdagsledamoten Sofia Fölster.

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

Priser och utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Bibliothèque nationale de France, BnF catalogue général, Bibliothèque nationale de France, läs online och läs onlineläs online, läst: 26 mars 2017.[källa från Wikidata]
  2. ^ Libris, 16 oktober 2012, läs online, läst: 24 augusti 2018.[källa från Wikidata]
  3. ^ Sveriges befolkning 1940, Arkiv Digital
  4. ^ [a b] Birgitta Rubin (25 oktober 1992). ”Lillflickans version stämmer inte med Jans. För Kaj Fölster var mamma Alva ingen svikare”. Dagens Nyheter. https://www.dn.se/arkiv/kultur/lillflickans-version-stammer-inte-med-jans-for-kaj-folster-var-mamma-alva-ingen-svikare/. Läst 27 juni 2018. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]