Bergviken

(Omdirigerad från Kallkällan)

För insjön Bergviken, se Bergviken (insjö).

Ej att förväxla med Bergsviken.
Bergviken
Bostadsområde
Flygfoto över bostadsområdet Bergviken i Luleå
Flygfoto över bostadsområdet Bergviken i Luleå
Land Sverige Sverige
Landskap Norrbotten
Län Norrbottens län
Kommun Luleå kommun
Koordinater 65°35′47″N 22°9′20″Ö / 65.59639°N 22.15556°Ö / 65.59639; 22.15556
Folkmängd 3 629 (2013)[1]
Tidszon CET (UTC+1)
 - sommartid CEST (UTC+2)
Geonames 606634
Bergvikens läge i Norrbottens län
Bergvikens läge i Norrbottens län
Bergvikens läge i Norrbottens län

Bergviken är en stadsdel i Luleå. Bergviken gränsar i söder till Innerstaden och Östermalm längs Svartövägen, i väster till Skutvikens industriområde, i norr till rekreationsområdet Mjölkuddsberget och i öster till Björskatafjärden.

Bergvikens historia sträcker sig tillbaka till 1880-talet, då den första förstadsbebyggelsen växte fram i stadsdelens sydvästra del. Huvuddelen av stadsdelens bebyggelse tillkom dock från 1930-talet till 1960-talet. Under 1960-talet byggdes Kallkällan, under Miljonprogrammet. Det är Luleås största sammanhängande flerbostadsbebyggelse. Klintbacken tillkom under 1980-talet på en tidigare campingplats. Norr om Klintbacken finns studentbostäder.[2]

Inom Bergviken finns idrottsplatsen Skogsvallen och Luleå Kanotförenings lokaler.

På Bergviken bor flera pensionärer och Clifton Fexmo, som medverkade i Kanal 5-programmet 100 höjdare.

Området Kallkällan hade i början på 00-talet olika grupperingar och gatugäng. Bland annat en löst sammansatt grupp med ungdomar som under en period kallade sig för 3K (Kallkällan Kickers).

Skolor[redigera | redigera wikitext]

Den kommunala skolan Bergviksskolan har lagts ned och rivits. I dess ställe kommer ytterligare ett pensionärshem. Nya Läroverket är en friskola med förskoleklasser och årskurs 1 till 9 som finns i de lokaler uppförda 1945, där gymnasieskolan Midskogsskolan tidigare fanns. Upptagningsområdet är hela Luleå. I de lokalerna finns också en kommunal Montessoriskola samt Luleå Kulturskola.

Service[redigera | redigera wikitext]

På Bergviken finns flera butiker, bland annat kiosk, grill, solarium, frisörer och hobbybutiker. Går man över järnvägen kommer man till stormarknaden Kvantum, Team Sportia, Järnia, Volvo och Coop Norrbotten Arena.

Idrott[redigera | redigera wikitext]

Idrottsarenan Skogsvallen är hemmaarena för IFK Luleå. På Kallkällan finns en grusplan som under sommaren används som fotbollsplan och under vintern som hockeyrink. Alldeles intill Skogsvallen finns en tennisplan och pulkbacke.

Postterminalen[redigera | redigera wikitext]

Postterminalen på Blomgatan är Norrbottens största och hit ankommer och avgår det stora mängder last dagligen. Innan det blev en postterminal fanns på tomten ett slakteri som revs för att bygga postterminalen. Berget alldeles invid postbyggnaden kallas Postberget sedan posten flyttade dit och blev från 1980-talet ett tillhåll för en del ungdomar. Det högre och större berget norr om trafikleden heter Mjölkuddsberget och inrymmer kommunalt vattentorn, motionsslinga med elljus där stadens elitlag skid- och löptränar samt blåbärsmarker, grillplatser och fin utsikt över Luleå åt alla håll.

Föreningar[redigera | redigera wikitext]

Luleå FC
PRO
Föräldraföreningen mot narkotika (FMN)
Luleå Kajakklubb
Jehovas Vittnen
Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga (Mormonkyrkan)

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Luleå kommun: Stadsdelar i Luleå stad, Bergviken Arkiverad 9 oktober 2014 hämtat från the Wayback Machine. (Läst 1 november 2014)
  2. ^ StudentBostadsService (Läst 1 november 2014)