Kameliasläktet

Från Wikipedia
Kameliasläktet
Thunbergkamelia (C. sasanqua)
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeVäxter
Plantae
DivisionFröväxter
Spermatophyta
UnderdivisionGömfröväxter
Angiospermae
KlassTrikolpater
Eudicotyledonae
OrdningLjungordningen
Ericales
FamiljTeväxter
Theaceae
SläkteKameliasläktet
Camellia
Vetenskapligt namn
§ Camellia
AuktorLinné
Arter
se text
Synonymer
  • Thea Linné

Kameliasläktet (Camellia) är ett släkte med blommande växter i familjen teväxter. Kameliorna kommer ursprungligen från östra och södra Asien, från Himalaya och österut till Japan och Indonesien. Antalet arter i släktet är omdiskuterat, men vanligen anges mellan 100 och 250.

Kameliasläktets arter är städsegröna buskar och små träd som är mellan 2 och 20 meter höga. Bladen är enkla, tjocka, sågade, vanligen glänsande och mellan 3 och 17 centimeter långa. Blommorna är mellan 1 och 12 centimeter i diameter med 5-9 kronblad (antalet kronblad hos hybrider kan vara annorlunda). Blomfärgen är vanligen vit, rosa eller röd. Hos några få arter är blommorna gula. Frukten är en torr kapsel.

Släktet är i allmänhet anpassat till kemiskt sura jordar och växer inte bra där jorden innehåller kalk. De flesta arterna kräver stora nederbördsmängder och tål inte alls torka.

Odling[redigera | redigera wikitext]

Den i särklass viktigaste kommersiella arten är te (Camellia sinensis). Många andra kamelior odlas som prydnadsväxter, främst för blommornas skull. Den mest välkända arten är kamelia (Camellia japonica). Av denna finns över 2 000 namnsorter, många med fyllda blommor.

Urval arter[redigera | redigera wikitext]

Synonymer[redigera | redigera wikitext]

En äldre synonym är Thea L.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]