Kari Kairamo

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Kari Antero Oswald Kairamo, född 1932, död 1988, var en finsk företagsledare.

Kari Kairamo blev 1977 koncernchef för industrikoncernen Nokia och ledde företaget under en av dess mest expansiva faser. Kairamo var en drivande kraft i Nokias internationalisering genom bland annat omfattande uppköp av konkurrenter. Kairamo inledde satsningen på telekom men var även ansvarig för den ekonomiskt misslyckade satsningen på TV-tillverkning. Kairamo var mer än någon annan i det finländska näringslivet västorienterad i en period då exportmarknaden i Sovjetunionen var väldigt viktig för Finland. Han hade också god näsa för duktiga medarbetare, och var till exempel den som anställde Jorma Ollila.

Kairamo var en av finländskt näringslivs största profiler genom tiderna och deltog aktivt i samhällsdebatten. Kairamo var framför allt engagerad i utbildning och var en sträng kritiker av Finlands utbildningssystem under 1980-talet. Kairamo deltog även i en internationella sammanslutning av personer med stort inflytande i näringslivet, vilket ledde till vänskap med bland andra Pehr G Gyllenhammar. En period då Kairamo var väldigt pressad i Nokia ledde till hans självmord 1988.

Kuriosa[redigera | redigera wikitext]

Innan Kairamo blev allmänt respekterad, förekom vid något tillfälle i internationella sammanhang, att han av någon blev kallad Mr. Nobody from Finland. Snart var han mycket mera känd.