Karin Henriksson

Från Wikipedia
Karin Henriksson
FöddKarin Henriksson
1952 (71–72 år)
NationalitetSvensk
Yrke/uppdragJournalist, författare

Karin Henriksson, född 1952, är en svensk journalist och författare, bland annat på Svenska Dagbladet. Hon har skrivit flera böcker med inriktning på amerikansk politik.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Karin Henriksson har varit bosatt i Washington, D.C. i USA sedan 1987 och blev SvD:s utrikeskorrespondent i Washington 1992. Hon var knuten till Svenska Dagbladet 1974–2017, med en lång rad olika tjänster på olika redaktioner, reportageresor i ett flertal länder och var korrespondent i Bryssel 1985–1986. Under åren i USA har hon medverkat i flera svenska medier, med krönikor och reportage, däribland Barometern, Borås Tidning, Corren, Smålandsposten, Upsala Nya Tidning. Numera i nättidningarna Utrikesmagasinet, Arbetsvärlden och Mänsklig Säkerhet samt i tidskriften Axess Magasin.

Henriksson tillhörde de fyra bloggarna/poddarna i Amerikaanalys.se som publicerades gemensamt under flera år av Uppsala universitet och Högskolan i Halmstad.[1]

Vidare har hon skrivit ett flertal böcker om amerikansk politik, däribland den första översättningen av USA:s författning, biografier om presidenterna Reagan och Trump, en exposé över samtliga presidenter, liksom en om samtliga First ladies, samt reportageboken Vänstern i USA om att många -ismer fötts eller stärkts i USA. De senaste böckerna är utgivna på förlaget Lind & Co. Inför valåret 2024 gav hon ut en liten uppslagsbok, USA-politiken från A till Z, som även innehåller den ständigt aktuella författningen (på förlaget Ultima Esperanza Books).

Utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

  • Guldkrattan, 2012.[2]

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]