Karin Larsson

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Karin Larsson
Karin-Bergoo.jpg
Foto omkring 1882.
Födelsenamn Karin Bergöö
Född 3 oktober 1859
Örebro, Närke
Död 18 februari 1928 (68 år)
Valnäs, Fogdö socken, Södermanland
Nationalitet  Sverige
Utbildning Konstakademien
Signatur
Karin Bergöö signature.png
Stilleben med frukter och krus, målad av Karin Larsson
Karin med dottern Suzanne i Grez-sur-Loing 1885, målad av maken Carl Larsson.

Karin Larsson, född Bergöö 3 oktober 1859 i Örebro, död 18 februari 1928 i Valnäs, Fogdö socken, Södermanland, var en svensk konstnär och hustru till Carl Larsson.

Karin föddes i Örebro och växte upp i Hallsberg, där hennes far Adolf Bergöö var en framgångsrik köpman. Hon visade tidigt konstnärliga anlag, och efter att ha gått i Franska skolan i Stockholm vidareutvecklade hon sina konstnärliga talanger vid Slöjdskolan och kom 1877 in på Konstakademien i Stockholm, där hon studerade till 1882.

Efter avslutade studier reste hon 1882 ner till den skandinaviska konstnärskolonin i Grez-sur-Loing utanför Paris för att fortsätta måla. Där träffade hon dock Carl Larsson och stor kärlek uppstod. De for hem och gifte sig i Stockholm 1883, men återvände sedan till Grez-sur-Loing, där deras första dotter Suzanne föddes 1884. Året därpå flyttade de hem till Sverige igen.

1888 reste de återigen ner till Paris, på uppdrag av Pontus Fürstenberg i Göteborg, som ville ha en stor målning av Carl till sin konstsamling. De lämnade då sina två barn hos Karins föräldrar i Hallsberg, och när de återvände ett år senare dekorerade Carl svärföräldrarnas nya hem, Bergööska huset, innan han och Karin flyttade till Lilla Hyttnäs, en stuga i Sundborn utanför Falun som varit Karins fars födelsehem. Karin och Carl förvandlade den sedan till den berömda Carl Larsson-gården.

Trots åtta barn och ett stort hus lyckades Karin hinna få ett visst utlopp fär sin konstnärliga ådra. Hon designade och vävde en stor del av de textilier som fortfarande finns i Carl Larsson-gården. Ett exempel är karinförklädet som är ett förkläde i praktiskt modell och användes av både Karin och andra kvinnor som arbetade på Sundborn. Karin formgav även en del av möblerna och ritade sina och barnens kläder. Dessutom var hon hela tiden Carls "bollplank" och pålitlig kritiker av hans arbete.

På en Carl Larsson-utställning på Victoria and Albert Museum i London 1997 skrevs följande om Karins textilier och konstnärskap:

Karins textilier var mycket originella. Hon föregick den kommande abstrakta textilkonsten. Hennes djärva kompositioner var utförda med starka färger och hennes broderier hade ofta stiliserade växter. I svart och vitt linne omtolkade hon japanska motiv. Hon var tekniskt äventyrlig och utforskade traditionell tekniker samtidigt som hon experimenterade med nya.

I Sundborn utvecklade Larssons ett estetiskt kamratskap. Han var den översvallande, som täckte väggarna med blommor och blad, medan hon var spartansk och ofta abstrakt i sina formgivning. Färgerna i interiörerna tycks de valt tillsammans. Deras gemensamma bidrag skapade en perfekt helhet.

Hennes gravvård återfinns på Sundborns kyrkogård nordost om Falun.

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

Andersson, Ingrid, Karin Larsson: Konstnär och konstnärshustru (1986).

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]