Karl Ulfsson (Sparre av Tofta)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Karl Ulfsson till Tofta, född på 1300-talet, begravd i Vadstena kloster 17 februari 1410, son till Ulf Abjörnsson (Sparre av Tofta) och Kristina Sigmundsdotter (3 klöverblad), var en svensk riddare, riksråd, marsk och lagman i Uppland samt morfar till den svenske 1400-talskungen Karl Knutsson.

Han studerade i Paris och var läs- och skrivkunnig, vilket var ovanligt för en frälseman på hans tid. Han är tidigast omnämnd i samtida urkunder 1349 och blev riddare omkring 1355 och samt riksråd senast 1356 och lagman i Uppland senast 1362. Åren 13641371 var han kung Albrekt av Mecklenburgs marsk. 1397 var han en av dem som 20 juli undertecknade unionsdokumentet för Kalmarunionen.

Karl Ulfsson var gift fem gånger, första gången med Ingrid Eriksdotter (Boberg), med vilken han fick sonen Knut Karlsson, som sedermera blev riddare och riksråd och troligen stupade i slaget på Falan 1389. Det andra och tredje äktenskapet, det första av dessa med en Margareta och det andra med Helena Israelsdotter av Finstaätten (eventuellt dotter till Israel Birgersson) blev barnlösa. Hans fjärde hustru hette Cecilia och den femtes namn är okänt, men hon överlevde honom endast en kort tid och gravsattes tillsammans med honom. I något av de två sista äktenskapen föddes dottern Margareta, som i äktenskapet med Knut Tordsson blev mor till Karl Knutsson.

Källor[redigera | redigera wikitext]


Företrädare:
Håkan Jonsson Läma
Sveriges marsk
1364–1371
Efterträdare:
Sten Bengtsson