Karpaltunnelsyndrom

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Karpaltunnelsyndrom
Klassifikation och externa resurser
Tvärsnitt av handled.
ICD-10 G56.0
ICD-9 354.0
OMIM 115430
DiseasesDB 2156
MedlinePlus 000433
eMedicine orthoped/455  pmr/21
emerg/83
radio/135
MeSH engelsk

Karpaltunnelsyndrom är en medicinsk åkomma som kan orsakas av motorisk överbelastning.

I handledens insida finns karpaltunneln, en trång passage där fingrarnas böjsenor och medianusnerven passerar. Vid kraftiga upprepade vinklingar med datormusen eller ensidigt tangentbordsarbete med uppåtvinklad handled finns det stor risk att nerver kommer i kläm och blir irriterade, främst medianusnerven, och karpaltunnelsyndrom kan uppstå.

Symptom[redigera | redigera wikitext]

I många fall av karpaltunnelsyndrom uppträder symptomen gradvis ökande. Typiska symtom är domningar och känselbortfall, framförallt i tummen, pek-, lång- och halva ringfingret. Känslan upplevs som brännande, stickande och smärtsam. Symtomen kan också bestå i konstant smärta, framför allt på natten. Symtomen uppträder ofta på natten då människor har en tendens att böja sina handleder när de sover, vilket ytterligare belastar karpaltunneln.

Orsaker[redigera | redigera wikitext]

Karpaltunnelsyndrom kan uppkomma spontant, utan förklaring. I vissa fall går det att associera symtomen med trauma och andra sjukdomar. Det är också vanligt att man känner av dessa symtom om man lider av hypotyreos (nedsatt produktion av sköldkörtelhormon).

Problemen kan uppträda spontant hos kvinnor i medelåldern eller hos gravida. Det beror då på att mer vätska samlas i vävnaderna och det ökade trycket från vätskan trycker på nerven så att denna blir påverkad.

Karpaltunnelsyndrom som arbetsskada är ett omdiskuterat område. Det är vanligt att personer med yrken i industrisektorn och andra med yrken som innefattar upprepade griprörelser och böjningar av handleden diagnostiseras karpaltunnelsyndrom. Det är dock oklart om dessa diagnoser grundas på smärta (som kan bero på annat än karpaltunnelsyndrom) eller de mer typiska domningssymptomen.

Behandling[redigera | redigera wikitext]

Besvären kan försvinna av sig själva men ibland krävs en kirurgisk operation. Andra behandlingar som kan vara aktuella är vila av handen, stödskena på natten, vätskedrivande medicin eller kortison.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]