Kategoridiskussion:Dramatiker

Sidans innehåll stöds inte på andra språk.
Från Wikipedia

Jag ser ett antal problem med Kategori:Dramatiker, Kategori:Poeter osv.

- Författare är det överordnade begreppet. Dramatik är en form av litteratur, dramatiker är författare. Motsvarande gäller även för lyriken. Formuleringar som "författare och dramatiker" måste undvikas i artiklarna. De allra flesta författare är/var verksamma i mer än en av litteraturens huvudgenrer, lyrik, dramatik och epik. Den här finuppdelningen i kategorier efter genre blir därmed i någon mening artificiell. Det är svårt att dra gränsen för vem som har varit tillräckligt mycket "dramatiker" eller tillräckligt mycket "poet" för att platsa i en sådan här kategori. Strindberg, var han poet? En del lyrik skrev han i alla fall, även om det inte framför allt är den han är ihågkommen för. Viktigare är att samtliga författare (av skönlitteratur, jfr nedan) finns med i någon av de direkta underkategorierna till Kategori:Författare efter språk och i någon av de direkta underkategorierna till Kategori:Författare efter nationalitet.

- Jag kan förstå en del av argumenten för, att det finns författare som särskilt kopplas till (eller faktiskt enbart skrev) dramatik respektive lyrik. Faktiskt har jag själv "syndat" genom att skapa Kategori:Librettister. Men skall man i så fall dela in t. ex. Kategori:Poeter och Kategori:Dramatiker i ytterligare underkategorier, efter nation eller efter språk, blir det komplicerat: idag ligger språk- och nationskategorierna lite huller om buller, se till exempel Kategori:Poeter. Det skapar, tycker jag, ett närmast oöversiktligt fält. Om man skall ha genrekategorier som Kategori:Dramatiker bör dessa enligt min mening inte delas in i några underkategorier alls.

Viktigt i det sammanhanget är följande: Med den teknik som lär komma så småningom på wikipedia blir det hur som helst möjligt att få fram t.ex. "amerikanska dramatiker" genom att göra en kombinerad sökning på Kategori:Dramatiker och Kategori:Amerikanska författare. På liknande sätt - med hänvisning till denna framtida möjlighet - har man resonerat på tyska wikipedia, när man skapat de mycket generella kategorierna de:Kategorie:Mann och de:Kategorie:Frau.

- Ett undantag finns det nog anledning att göra, och det är Kategori:Fackboksförfattare. Begreppet "författare" anses ofta syfta på författare av skönlitteratur, varför personer som enbart skrivit fackböcker nog bör stå i helt separata kategorier. Men frågan är ju om de skall delas in efter språk eller nation. Hittills har indelningen skett efter språk. // Tysen 12 februari 2006 kl.00.00 (CET)

Jag vill bara flika in att Strindberg, eftersom du nu nämnde honom, även skrev facklitteratur. Ska han placeras in i den kategorin, eller enbart sådana som bara skriver facklitteratur? Dessutom, jag ser egentligen inga problem med att ha många kategorier på varje författare - om det gör att man hittar en författare lite fortare så är det värt det. Hannibal 12 februari 2006 kl.00.18 (CET)
Det är många skönlitterära författare förutom Strindberg som också skrivit facklitteratur. Jag avsåg dem som enbart skrivit facklitteratur, men det kan diskuteras. Och det hör definitivt till problemet som jag försöker uppmärksamma. Skall Strindberg alltså ha Kategori:Svenskspråkiga författare, Kategori:Svenska författare, Kategori:Svenskspråkiga prosaförfattare, Kategori:Svenska prosaförfattare, Kategori:Svenskspråkiga dramatiker, Kategori:Svenska dramatiker, Kategori:Svenskspråkiga poeter, Kategori:Svenska poeter, Kategori:Svenskspråkiga fackboksförfattare och Kategori:Svenska fackboksförfattare? Tio kategorier, som alla - möjligtvis med undantag för de två sista - täcker upp hans gärning inom ett och samma yrke. Indelningen i språk och nationalitet kommer vi inte undan när det gäller författare generellt, och den försvarar jag. Men sedan? Vi skall också komma ihåg tumregeln att samma artikel inte bör sorteras in i två kategorier, varav den ena är en underkategori till den andra. // Tysen 12 februari 2006 kl.00.28 (CET)
Lösningen kanske är att underkategorierna inte är lika uppdelade, à la Kategori:Svenska författare, Kategori:Svenskspråkiga författare, Kategori:Poeter, Kategori:Dramatiker, Kategori:Fackboksförfattare, etc. Eller? Jag vet inte. Tio kategorier är naturligtvis för mycket, i alla fall inom ett och samma yrke, framför allt eftersom de flesta är dubblerade med "svenska"/"svenskspråkiga". Men en klar lösning som kan få konsensus? Det måste jag nog sova på... Hannibal 12 februari 2006 kl.01.06 (CET)
Vi är i alla fall, vad det verkar, just nu inne på samma spår, med mindre uppdelade genrekategorier. Det är gott och väl och vi får väl se om det kan bli så. // Tysen 12 februari 2006 kl.01.42 (CET)
Jag har inte uttalat mig i diskussionen tidigare, men jag passar på nu att säga att jag håller med Hannibal och Tysen./Nicke L 20 juli 2006 kl.18.21 (CEST)

Den framtida teknik som jag talade om i mitt första inlägg ovan finns nu tillgänglig, se http://meta.wikimedia.org/wiki/User:Duesentrieb/CatScan. // Tysen 18 mars 2007 kl. 23.21 (CET)[svara]

Bra, även om verktyget har sina brister än. Men förlåt en sen fråga: är kategoriproblemet löst eller är detta en preventiv diskussion för att varna för alltför smala men ännu inte skapade författarkategorier? Bero 18 mars 2007 kl. 23.42 (CET)[svara]
Snarare det senare. Men skall man göra det hela konsekvent får man naturligtvis försöka kategorisera om en del också. // Tysen 18 mars 2007 kl. 23.46 (CET)[svara]

Jaha, men jag tyckte när det redan fanns t ex en underkategori "Franska dramatiker" så borde det väl finnas några franska dramatiker där.

Sen tycker jag att ibland kanske man vill ha en svensk (brittisk, fransk etc) författare i allmänhet men ibland kanske en en svensk (etc) barnboksförfattare, kriminalförfattare, romanförfattare, dramatiker, poet etc. Ibland vill man ha en lista över ALLA kriminalförfattare etc, ibland uppdelat på språk el nationalitet. Att se alla på en gång kan bli för mycket.

Men om det går att fixa med ny teknik så är det ju bra. Tills dess ska man alltså skriva så allmänt som möjligt? --Spaceflower 21 mars 2007 kl. 18.28 (CET)[svara]