Katolsk Vision

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Katolsk Vision är ett nätverk för katoliker som vill arbeta för reformer i Katolska kyrkan.

Katolsk vision representerar ett brett spektrum av katolskt tänkande, från thomistisk (skolastisk) filosofi till latinamerikansk befrielseteologi. Bland reformkraven märks preventivmedelsfrågan, kvinnors lika rätt till prästämbetet, avskaffandet av det obligatoriska celibatet för präster i den Latinska kyrkan (kravet finns inte inom de orientaliska katolska riterna), homosexuellas likaberättigande med heterosexuella samt ett mer demokratiskt styrelseskick i kyrkan. Katolsk vision har inte bara hämtat inspiration från breda samtida reformrörelser inom den Katolska kyrkan i Europa, Asien och Amerika, utan också från t ex medeltida svensk katolicism (lokaldemokrati och lekfolkets ledande ställning i församlingarna), orientalisk katolicism (som har ett gift prästerskap och mer demokratiska beslutsformer med större respekt för lekfolkets ställning), fornkyrkan och äldre traditioner såsom de ortodoxa och koptiska kyrkorna.

I advent 2005 reagerade biskop Anders Arborelius på ett manifest av Katolsk vision [1] med ett upprop att besinna sig och vända om.[2] Uttalandet förnyades 8 september 2009: "Återigen ser jag mig tvungen att påpeka att ”Katolsk Vision” på intet sätt återspeglar det som är den Katolska kyrkans tro och att man inte har något bemyndigande att kalla sig ”katolsk” [...] Jag vädjar till dem som står bakom ”Katolsk Vision” att ompröva sina ställningstaganden och söka sig tillbaka till det som är Kyrkans tro."[3] Från den svenska katolska hierarkin (inklusive biskop Anders Arborelius) har Katolsk vision ibland beskyllts för att förespråka abort, trots att Katolsk visions manifest inte säger någonting om just abort. Flera personer som ingår i kretsen kring Katolsk vision delar den kyrkliga hierarkins syn på abort medan andra förhåller sig mer kritiska. Den kyrkliga hierarkin har aldrig offentligt tagit tillbaka sina missvisande påståenden om Katolsk vision och abort. På liknande sätt har Katolsk vision också påståtts förespråka kyrkligt äktenskap för homosexuella. I Katolsk visions manifest förs inte någon sådan tanke fram, och meningarna härom är delade bland dem som står manifestet nära.

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Martin Karlsson (7 december 2005). ”Katoliker vill liberalisera kyrkan”. Dagen. http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=101233. 
  2. ^ Anders Arborelius (7 december 2005). ”Vänd om till kyrkans tro!”. utg. Maria Hasselgren för Katolska Kyrkan i Sverige på catholic.se. http://kristkonung.se/nova1205gelotteetepiscopus.html. 
  3. ^ Anders Arborelius (8 september 2009). ”Biskop Anders om Katolsk vision”. utg. Maria Hasselgren för Katolska Kyrkan i Sverige på katolskakyrkan.se. http://www.katolskakyrkan.se/1/1.0.1.0/102/1/?item=art_art-s1/94&group=art_art_grp-s1/1. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]