Keian

Från Wikipedia

Keian (japanska: 慶安?, Keian), 15 februari 164818 september 1652,[1] är en period i den japanska tideräkningen under kejsare Go-Kōmyōs regering. Shoguner är Tokugawa Iemitsu och Tokugawa Ietsuna.

Etymologi[redigera | redigera wikitext]

Perioden lär ha startats enbart för att namnet på föregående period, Shōhō, företog en viss likhet med Shōbō, vilket skulle kunna skrivas "bränna(s) till döds" (焼亡). Det nya periodnamnet hämtades från ett citat ur det kinesiska verket Förvandlingarnas bok.[2]

Viktiga händelser[redigera | redigera wikitext]

Under Keianupproret (japanska: 慶安の変?, Keian-no-hen) år keian 4 (1651) slog flera ronin, herrelösa samurajer, till i en samtidig och välorganiserad attack mot olika strategiskt viktiga fästen, i ett försök att störta shogunatet. Upproret misslyckades, men var ett tydligt tecken på missnöjet som pyrde bland landets ronin. Upproret har gett upphov till flera böcker och pjäser, bland annat kabukipjäsen Keian Taiheiki av Kawatake Mokuami.

År keian 5 (1652) ges Nihon Ōdai Ichiran, den första japanska publikation att spridas till Europa, ut i Japan.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Uppslagsverket Daijirin (大辞林), elektronisk utgåva, Sanseido 2006. Datum enligt den japanska månkalendern, som inte helt överensstämmer med den västerländska.
  2. ^ Citatet på klassisk kinesiska: 乃終有貞之吉、応地無疆


Förra: Period:
Keian 1648–1652
Nästa:
Shōhō Jōō