Kenneth Gustafsson

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För andra betydelser, se Kenneth Gustafsson (olika betydelser).
Kenta
Födelsenamn Knut Kenneth Gustafsson
Född 11 augusti 1948
Död 3 mars 2003 (54 år)
Bakgrund Nacka, Sverige
Roll Sångare, Gitarrist
År som aktiv 1980-2003

Knut Kenneth "Kenta" Gustafsson, född 11 augusti 1948 i Nacka, död 3 mars 2003 i Järfälla, känd efter att ha deltagit i dokumentärfilmer, sångare och musiker.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Kenta växte upp i stadsdelen Grimsta nära Vällingby med alkoholiserade föräldrar och tvingades tidigt klara sig själv. Hans tuffa barndom gav honom, enligt honom själv, ett förakt för samhället och de etablerade normerna i folkhemmets Sverige. Därför drogs han till modskulturen, som var ett uppror mot detta och med andra människor i hans egen ålder som hade en liknande bakgrund. Bland medlemmarna i detta gäng flödade både alkoholen och drogerna vilt och Kenta skulle för resten av sitt liv ha stora problem med missbruk.[källa behövs] Han medverkade i Stefan Jarls så kallade Modstrilogi, en serie dokumentärfilmer som handlade om ungdomar på glid, narkotikamissbruk och deras barn.

Gustafsson gav även ut ett antal skivor, och deltog 1980 i Melodifestivalen med låten "Utan att fråga", som slutade på sjätte plats. År 2002 var han gästartist på Åsa Jinders album Tro, hopp & kärlek: Visor om livet där han sjöng Svante Lindqvists "När luffarna slipper att vandra". Kenta var ett stort Hammarby-fan och hans låt "Just idag är jag stark" (skriven av Gustafsson med Tony Labidi och Aapo Sääsk) har Hammarby IF:s supportrar tagit till sig, då den sjungs på alla hemmamatcher. År 2001 fick han uppleva Hammarbys första, och hittills enda, SM-guld i fotboll för herrar.

Kenta dog i cancer i mars 2003.

Musikarrangör[redigera | redigera wikitext]

Diskografi[redigera | redigera wikitext]

Filmografi[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]