Kent Viberg

Från Wikipedia

Kent Åke Birger Viberg, född 24 mars 1951 på Österlen[förtydliga] i Skåne, död 21 januari 2013 i Karlshamn, Blekinge[1] var en svensk skulptör och gallerist.[2]

Kent Viberg hade sin första utställning 1975 på Svaneholms slott utanför Skurup.[2] och ställde bland annat ut med Janne "Loffe" Carlsson[3] och med bildkonstnärerna Bertil Westerlund och Maimo Widesjö.

Kent Viberg skapade världens minsta galleri, i form av en omgjord telefonkiosk med en skulptur i diabas inuti.[4] Minigalleriet ställdes under påskhelgen 2009 ut på Garvaregården i Nymölla, inköptes av Bromölla kommun och placerat på Ifö-torget.[5] Under 2010 och 2011 utförde han flera större skulpturer på Eriksberg Vilt & Natur i Karlshamn. Bland annat ett utemöblemang tillverkat helt diabas med 10 fåtöljer och två bord om totalt 14 ton. Viberg var engagerad i frågor kring konstnärernas villkor i bland annat Svenska Konstnärsförbundet.

Viberg var engagerad i jämställdhetsfrågor. På internationella kvinnodagen 2005 visade han första gången installationen De nihilo nihil ("Av intet blir intet") på Stortorget i Sölvesborg som en kommentar till kvinnors utsatthet inför våld och samhällets brist på förmåga att hjälpa dem.[6] Installation visas varje år på olika platser i landet. Han hade sin ateljé i Matvik i Karlshamn.

Ett av Vibergs mest uppmärksammade verk var när han ställde ut en rondellhund i form av en fransk bulldog som föreställde Lars Vilks.[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]