Keratosis pilaris

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Keratosis pilaris

Keratosis pilaris är en rubbning av hudens förmåga att bilda normalt hornlager. Denna rubbning ses mest kring hårsäckarnaöverarmar, lår och kinder. Keratosis pilaris är delvis ärftlig och kan inte botas men symtomen brukar minska i tjugoårsåldern. Utslagen ger inte klåda eller andra besvär men kan kännas sträva och därmed obehagliga. Symtomen kan behandlas med mjukgörande, avfjällande kräm. Sol och bad ger ibland förbättring.

Klassificering[redigera | redigera wikitext]

Det finns flera olika typer av keratosis pilaris, inklusive keratos pilaris rubra (röda, inflammerade knölar som kan vara på armar, huvud, ben), keratos pilaris alba (grov, ojämn hud utan irritation), keratos pilaris rubra faceii (rödaktig utslag på kinderna), och andra besvär. Keratosis pilaris är allmänt beskrivits i samband med andra torr hud, till exempel iktyos vulgaris, xeros och atopisk dermatit, inklusive de av astma och allergier.

Keratosis pilaris bär inga kända, långsiktiga hälsokonsekvenser, och inte heller är det i samband med ökad dödlighet eller morbiditet. Det finns inget samband med gåshud, som är resultatet av muskelkontraktioner av m. erector pili, förutom att båda förekommer i det område där hårsäcken lämnar huden.

(Hur man tar bort det) Det finns inget botemedel för Keratosis Pilaris men det finns body lotions och krämer som hjälper till lite grann.

Förekomst[redigera | redigera wikitext]

Runt om i världen, Keratosis pilaris drabbar uppskattningsvis 40-50% av den vuxna befolkningen och cirka 50-80% av alla ungdomar. Det är vanligare hos kvinnor än hos män, och är ofta i övrigt friska individer. Huden villkoret är vanligare hos personer av alla raser. Ingen särskild ras är högre risk för upphandlande keratosis pilaris. Även om keratosis pilaris kan manifesteras hos personer i alla åldrar, oftast verkar det inom de första tio åren av liv och är vanligare hos yngre barn. I de flesta fall förbättras tillståndet gradvis före 30 års ålder, men det kan kvarstå längre.


Orsak[redigera | redigera wikitext]

Keratosis pilaris uppstår när kroppen producerar överskott keratin, ett naturligt protein i huden. Överskottet keratin, som är krämfärgad, omger och innesluter de hårsäckarna i porerna. Detta ger upphov till bildning av hårda pluggar (process känd som hyperkeratinization). Många Keratosis pilaris stötar innehålla en inåtväxande hår, som har lindade. Detta är ett resultat av den keratiniserad hudens "tak off" hårsäcken, hindrar håret från att komma ut. Håret växer inkapslade inne i hårsäcken.


Referenser[redigera | redigera wikitext]