Kerkuan

Vy över utgrävningarna i Kerkuan
Kerkuan på kartan över Tunisien
Kerkuan
Kerkuan på kartan över Tunisien.

Kerkuan (arabiska كركوان Kerkouan) är en fenicisk stad i Nordafrika.

Den historiska staden Kerkuan är en arkeologisk plats i nordöstra Tunisien nära Cap Bon cirka 125 kilometer nordväst om huvudstaden Tunis.

Platsen upptogs på Unescos världsarvslista 1985. 1986 utökades världsarvet med Kerkuans begravningsplats.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Kerkuan övergavs troligen under det första puniska kriget (omkring år 250 f.Kr.) och återuppbyggdes inte av romarna. Staden hade då existerat i mer än 400 år. Staden återupptäcktes 1952 av en fransk arkeolog, och visade sig vara mycket välbevarad.[1]

Staden[redigera | redigera wikitext]

Kerkouane, idag en liten bit bort ifrån huvudvägarna, har välbevarade ruiner från antikens Karthago. Utgrävningar har avslöjat ruiner från 300- och 200-talet f.Kr.

Omkring platsen är stadens stadsplan klart synligt, många hus har än idag kvar sina väggar och färgen på lerväggarna är ofta synlig.

På en helig plats finns några kolonner bevarande och i ett litet atrium har mosaikdelar hittats. Kantstenar, yttertrappor, trösklar och golv med enkla mosaiklager finns överallt. Än idag arbetar arkeologer i Kerkuan, men det mesta är troligen upptäckt vid det här laget.

Kerkuan var, tillsammans med Hadrumetum (nuvarande Sousse), Karthago, Leptis Magna och Utica en av de viktigaste puniska städerna i Fenicien.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ DK Eyewitness Travel Guide: Tunisia. DK. 2016. ISBN 9780241007174 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]