Kiasma

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Koordinater: 60°10′19″N 24°56′12″Ö / 60.17194°N 24.93667°Ö / 60.17194; 24.93667

Kiasma med Sanomahuset i bakgrunden till vänster.

Kiasma är ett finländskt museum för samtidskonst.

Kiasma byggdes åren 1996-98 vid Mannerheimvägen i Helsingfors och är ritad av den amerikanska arkitekten Steven Holl. Hela museet är byggt i vitmålad betong och tanken bakom arkitekturen är att den ska tala ljusets språk. Byggnaden har fått sitt namn av den grekiska bokstaven chi och ordet för "korsning" vilket baserar sig på arkitektens koncept.[förtydliga] Museets mål är att göra nutidskonst mera känd och höja dess status. År 2006 hade museet 234 213 besökare, vilket gjorde det till Helsingfors mest besökta museum[1].

Historia[redigera | redigera wikitext]

En arkitekturtävling för att bygga ett museum för nutidskonst i Helsingfors arrangerades år 1992. Tävlingen var menad för nordiska och baltiska arkitekter, och också fem internationellt kända arkitekter deltog. Den amerikanska arkitekten Steven Holl vann tävlingen, över 516 deltagare, med sitt bidrag "Chiasma".

Byggandet föregicks av många kontroverser. Att en amerikansk arkitekt skulle rita en finsk statlig byggnad stack i många arkitekters ögon. Också byggnadens plats alldeles intill marskalk C.G.E. Mannerheims staty och framför Posthuset orsakade insändare och en ibland hätsk offentlig debatt. Många[vem?] ansåg att omgivningen kring nationalhjältens staty inte mera blir statyn värdig. Kritikerna fick stöd för sina argument mot byggnaden då det visade sig att takkonstruktionen inte fungerade i Finlands klimat och läckte in vatten i fogarna. 20'000 namn insamlades på en protestlista mot den konstroversiella byggnaden. Invigningen blev i alla fall en framgång och kritiken har minskat med åren, speciellt då andra modernistiska byggnader har byggts omkring Kiasma.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia
  1. ^ Helsingin Sanomat 9.7.2007