King of Comedy

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
King of Comedy
Genre Svart komedi
Regissör Martin Scorsese
Speltid 109 minuter
Land USA
Språk Engelska
IMDb

King of Comedy är en amerikansk film av Martin Scorsese från 1983.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Rupert Pupkin (Robert De Niro) är en framgångslös komiker i New York som tycker själv att han är den främste. Bara sin förebild Jerry Langford accepterar han som konkurrent. Enda problemet är att Pupkin är okänd och Langford har en stor show i TV. Efter att Pupkin flera gånger blivit avvisad av underhållningsprogrammets producent utvecklar han ett förföljelsesyndrom mot Langford. Till slut tar han Langford som gisslan för att få en plats i TV-programmet.

Pupkin kan på så sätt framträda i TV men blir snart arresterad. Så blev Pupkin en kändis inte för sina skämt utan för sin elakhet.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Filmen hade inga större framgångar i biograferna men den blev hyllad av kritikerna. Scorsese hade tänkt att Johnny Carson ska spela rollen som Jerry Langford eller som alternativ Frank Sinatra respektive Dean Martin men till slut fick Jerry Lewis rollen. Flera kändisar förekommer i filmen som sig själva, däribland Liza Minnelli, Tony Randall och Victor Borge. Scorsese själv spelar en TV-regissör i en biroll.

Filmen tävlade 1983 vid Filmfestivalen i Cannes men fick inget pris. 1984 fick Paul D. Zimmerman en BAFTA-award för filmens manus.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]