Kinnekulle

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För andra betydelser, se Kinnekulle (olika betydelser).
Lagerföljden i Kinnekulles sedimentära bergarter, samt medeltidskyrkor och större gårdar.
Solnedgång över Kinnekulle.

Kinnekulle är ett berg vid Vänerns sydöstra strand, i Götene kommun i Västergötland. Kinnekulle är ett platåberg med en högsta höjd av ca 306 meter över havet. Själva toppen kallas Högkullen. Kinnekulle är till stor del uppbyggt av sedimentära bergarter som är avlagrade under en tidsperiod från kambrium till silur. Underst, vilande på det prekambriska urbergets peneplan ligger kambrisk sandsten och alunskiffer, sedan följer ordovisisk skiffer och kalksten, silurisk lerskiffer och permisk diabas. Diabasen som man hittar på västgötabergen kallas allmänt lokalt för trapp.

Tack vare sin kalkrika berggrund har Kinnekulle en rik flora och fauna. Kända lokaler är Munkängarna med sin ramslök och murgröna, Österplana hed med sina orkidéer och den så kallade Kleven, en del av berget där det stiger brant. Kinnekulle ligger inom område av riksintresse för naturvården och omfattas också av Natura 2000.

Industri[redigera | redigera wikitext]

Redan under tidig medeltid fanns det stenindustri i trakterna och det finns ännu kvar några stenhuggerier. Under andra världskriget fanns det en anläggning som utvann petroleum ur alunskiffern. Denna var förlagd i närheten av Kinne-Kleva.

Artificiell sjö i Stenbrottet på Kinnekulle

I Hällekis fanns fram till mitten på sjuttiotalet en cementvaruindustri. Denna industri efterlämnade ett stenbrott som har byggts om till konstgjord sjö.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Det sägs att Sigrid Storrådas son Olof, senare Olof Skötkonung, döptes i en källa i Husaby, och att han ligger i en av sarkofagerna utanför Husaby kyrka.

Turism[redigera | redigera wikitext]

Kinnekulle är sedan länge ett mycket populärt turistmål med sin kombination av natur- och kulturupplevelser. Kinnekulle vandringsled är en 45 km lång led runt berget och naturvårdsområdet.

En gammal biskopsborg finns även i Husaby samt hällristningar från bronsåldern. Det finns även ett flertal privatägda herrgårdar.

Kinnekulles siluett sedd från hamnen i Lidköping
Kinnekulles siluett sedd från hamnen i Lidköping


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

  • [1]Läckö-Kinnekulle - Turistportal för Kinnekulle
  • [2]Götene kommuns webbplats

Koordinater: 58°36′00″N 13°24′40″Ö / 58.60000°N 13.41111°Ö / 58.60000; 13.41111