Kizomba

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Kizomba är en dans- och musikgenre från Angola. Musiken sjungs i allmänhet på portugisiska. Dansen är känd för att vara mycket smidig, långsam och sensuell.

Kizombans ursprung debatteras ibland, men den har dels utvecklats i Angola under slutet av 1980- och början av 1990-talet. Kizomba är namnet som slagit igenom och ordet kommer ifrån språket kimbundu i Angola och betyder "fest". Musiken är en fusion av Semba (föregångaren till Samba) med Merengue, en musikstil från de franska karibiska öarna. Kizomba dansas också i andra portugisisktalande afrikanska länder samt i Europa och växer snabbt. Dansen är känd för att ha en långsam, envis, något hård men ändå sinnlig rytm, ett resultat av elektroniska slagverk.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Kulturella influenser[redigera | redigera wikitext]

Influenser av angolansk Kizomba märks av i de flesta portugisisktalande afrikanska länder, men också i Portugal (särskilt i Lissabon och omgivande förorter som Amadora eller Almada), där invandrargrupper har startat klubbar där man dansar en förnyad stil av Kizomba. Kizomba är nu också allmänt mycket populär och besökare kommer till dessa klubbar i växande antal. Kizombamusiken från São Tomé är mycket lik den angolanska. Juka är den mest framstående artisten från São Tomé men även inom Kizombamusiken i allmänhet. Tangons exakta ursprung, både dansen och själva ordet, har gått förlorad genom myter och odokumenterad historia. Den har i stort utvecklats ur Argentinsk Tango. Den allmänt accepterade teorin är att i mitten av 1800-talet togs afrikanska slavar till Argentina där de började påverka den lokala kulturen. Ordet "tango" kan ha afrikanskt ursprung och betyder då "slutet utrymme" eller "reserverad mark". Det kan också ha tagits från portugisiskan (och från det latinska verbet tanguere, röra) och har i så fall plockats upp av afrikaner på slavskepp. Oavsett dess ursprung kom ordet "tango" att få innebörden av den plats där afrikanska slavar och fria svarta samlades för att dansa.

I Angola finns de flesta klubbarna i Luanda. Kända angolanska Kizombamusiker är Neide Van-Dúnem, Don Kikas, Calo Pascoal och Irmãos Verdades bland många andra men Bonga är förmodligen den mest kända angolanska artisten efter att ha hjälpt popularisera stilen både i Angola och Portugal under 1970-talet och 1980-talet.

Kizomba som dans[redigera | redigera wikitext]

I Angola på 1950-talet betydde uttrycket Kizombadas en fest. Ordet associerades då inte med en viss dans eller musikgenre. Däremot fanns det en dans känd som "Semba", "Rebita", "Kabetula" eller "Maringa" redan på 50-talet och 60-talet. Andra danser kom via Europa såsom Tango och dansades av de portugisiska kolonialisterna. Danserna Plena från Puerto Rico och Merengue från Dominikanska republiken tros ha införts genom det kubanska inflytandet i Angola under kriget. Sättet att dansa Kizomba på betonar ett mycket smidigt sätt att dansa med influenser av Tangosteg med en av de huvudsakliga skillnaderna mot Tangon att höften gör rör sig framåt, bakåt och i cirkel. Man dansar på taktslagen men leker även med att dansa mellan taktslagen och ibland använder man även synkoperade steg. I den moderna Sembadansen är det lätt att se hur många av stegen har påverkats av kubansk dans och kanske vice versa eftersom man finner stora likheter mellan danserna.

Kizomba i Världen[redigera | redigera wikitext]

Länder där Kizomban är mest populär är bland annat Angola, Guinea-Bissau, Kap Verde, Portugal, Moçambique, Ekvatorialguinea, São Tomé och Príncipe, Östtimor, Brasilien och Macau. Personer inom Kizombakulturen har spridit den till andra länder och den finns nu i nästan alla länder i Europa, U.S.A med flera.

Kizomba i Belgien[redigera | redigera wikitext]

Kizomba har funnits i Belgien sedan 2006 då José N'dongala grundade Kizombalove Academy. Den började bli populär när han organiserade betydelsefulla danshändelser på strategiska platser som Hotel Metropole, La Tentation, Concert Noble och utomhus i centrala Bryssel.

Kizomba i Storbritannien[redigera | redigera wikitext]

Kizomba har funnits i Storbritannien i ca 20 år med Afro-portugisiska fester som startade så tidigt som 1991 på olika platser runt om i London. Man nådde däremot inte ut till allmänheten förrän 2005 då Iris De Brito började visa upp Kizomba på olika Salsaställen runt om i Storbritannien.

Kizomba i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Kizomba var tills nyligen tämligen okänt i Sverige, men har under 2011 och 2012 snabbt blivit populärare men slagit igenom på riktigt 2014, framför allt i kretsar som dansar Bachata och många som dansar Zouk provar även Kizomba. Dansställen inriktade på Salsa och/eller Bachata har börjat att även spela kizomba.

Referenser[redigera | redigera wikitext]