Klapa

Från Wikipedia
Klapa
Immateriellt kulturarv
Klapa
Kroatien Kroatien
Region: Europa och Nordamerika
Kulturarv sedan: 2012
Nummer: 00746
Hotat sedan: -
Länk: UNESCO

Klapa, eller klapamusik, är en traditionell form av a cappellasång från Dalmatien i södra Kroatien. Namnet "klapa" kan översättas till "en grupp av vänner" och sången har sina rötter i romersk-katolsk liturgisk kyrkomusik.[1] Även om sångtraditionen ursprungligen kommer från Dalmatien och södra Kroatien är den populär i hela landet. 2012 upptogs Klapa på Unescos lista över mänsklighetens immateriella kulturarv.[2]

Stämmor[redigera | redigera wikitext]

I en klapagrupp förekommer i huvudsak stämmorna första tenor, andra tenor, baryton och bas. Det går att fördubbla alla stämmor utom första tenor. Även om klapa är a cappella-musik är det inte ovanligt att sången ackompanjeras av en gitarr eller mandolin.

Musik[redigera | redigera wikitext]

Motiven i klapasång är i regel kärleken, vinet, hemlandet och havet. De viktigaste inslagen i musiken är harmoni och melodi. Rytmen har sällan någon framträdande roll.

Kända låtar[redigera | redigera wikitext]

Det finns ett stort urval av olika klapalåtar och låtarna framförs ofta på den kroatiska dialekten čakaviska.

Text skriven på čakavica[redigera | redigera wikitext]

Vissa texter är en blandning av štokaviska och čakaviska med ett tydligt dalmatinskt vokabulär.

Typer[redigera | redigera wikitext]

En klapagrupp består vanligtvis av upp till ett dussin manliga sångare men det finns även kvinnliga klapagrupper. Grupper bestående av både män och kvinnor är ovanliga.

Kultur[redigera | redigera wikitext]

Klapatraditionen i Kroatien och i synnerhet Dalmatien har en lång tradition och är mycket populär. Nya sånger skrivs och speciella klapafestivaler, så som Klapafestivalen i Omiš, hålls årligen.[3] En annan festival kallad "Hrvatski festival Klapa i Mandolina" (svenska: kroatisk klapa- och mandolinfestival) utspelar sig årligen i staden Opatija på halvön Istrien.[4]

Grupper[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Ćaleta, Joško. ”KLAPA SINGING, A TRADITIONAL FOLK PHENOMENON OF DALMATIA” (på engelska) ( PDF). Institute of Ethnology and Folklore Research. http://hrcak.srce.hr/file/68112.pdf. Läst 24 februari 2013. 
  2. ^ Unesco.org
  3. ^ Fdk.hr Arkiverad 1 december 2009 hämtat från the Wayback Machine.
  4. ^ ”O nama”. Arkiverad från originalet den 12 februari 2015. https://web.archive.org/web/20150212173455/http://www.festival-klapa.com/o-nama.html. Läst 10 mars 2015. 
  5. ^ [a b c] ”justdubrovnik.com”. Arkiverad från originalet den 1 december 2014. https://web.archive.org/web/20141201002929/http://www.justdubrovnik.com/2014/04/best-croatian-klapa-groups-will-play-free-honor-dubrovnik/17169/. Läst 10 mars 2015.