Klas Eklund

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För andra betydelser, se Claes Eklund.

Klas Eklund, född 16 juli 1952 i Uppsala,[1][a] är en svensk ekonom och författare.

Utbildning[redigera | redigera wikitext]

Eklund gjorde 1971–1972 värnplikten vid Försvarets Tolkskola i Uppsala där han utbildades i ryska. Han är utbildad civilekonom och ekonomie licentiat vid Handelshögskolan i Stockholm, samt har tagit filosofie kandidatexamen i ekonomisk historia, ryska och kulturgeografi vid Stockholms universitet.

Karriär[redigera | redigera wikitext]

Politisk verksamhet[redigera | redigera wikitext]

Eklund började sin politiska bana i den yttersta vänstern. Hans första bok, skriven tillsammans med Per Reichard, var ett inlägg i debatten om Sovjetunionens karaktär: Är Sovjetunionen kapitalistiskt? Utkast till en marxistisk analys[2]. 1978 blev Eklund medlem i Socialdemokraterna. Eklund lämnade Socialdemokraterna 2003 och har sedan dess varit partilös.

Uppdrag i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Han var sakkunnig i Finansdepartementet 1982–1984 och 1989–1990 samt i Statsrådsberedningen 1984–1987, planeringschef i Finansdepartementet 1987–1988, sekreterare i socialdemokraternas 90-talsgrupp 1988–89, ordförande för produktivitetsdelegationen 1990–91 och chefekonom vid Postverket 1992–1994. Åren 1994–2007 var han SEBs chefekonom, från 2007 är han Senior Economist på samma bank.

2009 utnämndes han till adjungerad professor vid Ekonomihögskolan vid Lunds universitet. 2011 utnämndes Eklund till medlem av regeringens Framtidskommission. 2013 blev han ordförande för Bokriskommittén. Han är ledamot i flera styrelser, bland annat Mistra och det internationella miljöforskningsinstitutet IIIEE vid Lunds Universitet. 2015 blev han ordförande för den nya regeringens Analysgrupp för framtidens arbetsmarknad.

Internationella uppdrag[redigera | redigera wikitext]

Internationellt har han bland annat varit ledamot av EU-kommissionens ekonomiska rådgivargrupp GEPA. 2009 ingick han också i en internationell rådgivargrupp som skrev ett förslag till klimatpolitik för Kina.2015 blev han medlem av en särskild internationell "task force" för att komma med förslag hur finansmarknaderna kan förbättra den kinesiska miljön.

Författarskap[redigera | redigera wikitext]

Klas Eklund har publicerat över 950 artiklar i tidningar och tidskrifter. Han har också utgivit flera böcker, bland annat en lärobok i nationalekonomi, Vår ekonomi: en introduktion till samhällsekonomin. Boken är en introduktion som används i kursverksamhet och på högskolor. Boken är den mest sålda svenska läroboken i ekonomi och är översatt till flera språk, bland annat ryska och kinesiska. Den har också utkommit i en förkortad gymnasieversion. Hans installationsföreläsning som adjungerad professor vid Ekonomihögskolan vid Lunds universitet 2009 handlade om lärdomarna från finanskrisen. Han har skrivit böcker om tillväxt, skatter och finansmarknader och medverkat i flera antologier.

Under senare år har han skrivit mycket om miljö och klimat. 2009 gav han ut en bok om klimatförändringar och klimatpolitik från ekonomisk utgångspunkt, Vårt Klimat. Denna följdes 2011 upp med föreläsningen Grön kapitalism, utgiven av Ohlininstitutet. 2010 medverkade han i Bonniers serie biografier över svenska statsministrar med en volym om Olof Palme. År 2011 publicerade Eklund Kina: den nygamla supermakten, en analys av Kinas ekonomiska och politiska utveckling. Under 2012 publicerade han en debattartikel i Dagens Nyheter om varför det kapitalistiska systemet bör reformeras i mer inkluderande och hållbar riktning - mot vad han kallade "Kapitalism 4.0". 2013 gav han ut en bok om innovationer, Ett ramverk för innovationspolitiken, och 2014 publicerade Bokriskommittén (där Eklund var ordförande) utredningen En fungerande bostadsmarknad - en reformagenda.

Dessutom har han skrivit deckaren Läckan om mord och insideraffärer i finansdepartementet; boken blev sedermera en TV-serie utgiven på DVD.[3]

Utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

  • Jacob Palmstiernas stipendium för framgångsrikt ekonomiskt författarskap 2010
  • Rankades av tidskriften CSR i praktiken som Sveriges mest inflytelserike rådgivare i hållbarhetsfrågor 2012
  • Ledamot av Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) sedan 2012[4]

Familj[redigera | redigera wikitext]

Klas Eklund är son till skådespelarna Bengt Eklund och Fylgia Zadig. Han är far till Sigge Eklund och Fredrik Eklund samt sedan 1992 gift med Pernilla Ström.

Böcker av Klas Eklund[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Sveriges befolkning 1990: Eklund, Klas
  2. ^ Eklund, Klas; Reichard Per (1976). Är Sovjet kapitalistiskt? (1. uppl.). Stockholm: Röda rummet. Sid. 7. Libris 7637693. ISBN 91-7362-018-1 
  3. ^ TV-serien Läckan på IMDB.com
  4. ^ http://iva.se/press/Pressmeddelanden/Klas-Eklund-Jens-Henriksson-Mats-Svegfors-Viveca-Axson-Johnson-och-ytterligare-20-invalda-i-IVA/

Webbreferenser[redigera | redigera wikitext]

Kommentarer[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Klas Eklunds födelsehemort är Uppsala, enligt Folkbokföringen[1], men han ska enligt egen uppgift ha fötts i Ängelholm.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]


Camera-photo.svg Selma Lagerlöf.png Denna biografiska artikel om en svensk person behöver bilder. Har du en passande fri illustration får du gärna ladda upp den.