Klimp (maträtt)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Klimp är i Sverige ett traditionellt "fattigmanssätt" att dryga ut soppa. Huvudingredienserna är vanligtvis vetemjöl och mjölk. Även en mindre mängd ägg och smält smör kan ingå beroende på tillgång. I vissa delar av landet består klimpen enbart av ägg och vetemjöl.

Ingredienserna blandas till en deg som antingen formas till köttbullsstora bollar och kokas med i soppa, skedas i soppa eller tillagas vid sidan av och skedas vid serveringen i soppa.

Dialektalt på den bohuslänska ön Åstol förekommer Klonkevälling som en variant med tillägg av socker i mjöl- och äggblandningen.

Man kan salta och blanda i kryddor i degen efter behag, men den huvudsakliga smaken brukar komma från kokningen i buljong/soppa.

I andra länder, till exempel i amerikanska södern, brukar man koka klimp tillsammans med kött eller kyckling, för att sedan plocka upp klimpen ur spadet och äta den som tillbehör, ungefär som potatis (Chicken & Dumplings).

Se även[redigera | redigera wikitext]

Camera-photo.svg Foodlogo.svg Denna artikel om mat eller dryck behöver bilder. Har du en passande fri illustration får du gärna ladda upp den.