Ko

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För andra betydelser, se KO.
Ko med kalv
Ko utan kalv

Med ko avses vanligen en hona av arten nötkreatur (Bos taurus) som har kalvat, det vill säga fött en avkomma, och därför producerar mjölk. Även motsvarigheten bland älgar, renar, bufflar, elefanter, valar och bitchsälar kallas för ko. Inom hinduismen betraktas kor som heliga och får inte slaktas.

Innan en nötkreaturshona har kalvat för första gången kallas hon för kviga. Kvigan är dräktig i nio månader och nio dagar i genomsnitt innan hon får sin kalv och därmed blir en ko. Den första mjölk en ko producerar efter kalvning kallas för råmjölk och innehåller många viktiga näringsämnen för kalven. Av råmjölk görs även maträtten kalvdans. En tid efter kalvningen upphör mjölkproduktionen och man säger då att kon går i sin. Hon benämnes då sinko. Mjölkproduktionen kommer i gång igen då kon får en ny kalv.

En faktoid, i åtminstone en del engelskspråkiga länder, om kor är att det går att välta dem medan de sover. Det påstås ibland att "kovältning" är ett lantligt pojkstreck. I själva verket ligger kor när de sover (även om de kan vara dåsiga när de står upp), och de är hur som helst för tunga för människor att välta, då en normal ko väger cirka 600 kg.[1]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Cow-tipping myth hasn't got a leg to stand on. The Times, 5 november 2005. Webbversion