Kock

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För andra betydelser, se Kock (olika betydelser).
Två kockar i arbete i ett restaurangkök i Paris 2005, iklädda traditionella kockkläder.
Två kokerskor i arbete.

Kock eller kokerska är en person vars yrke är att självständigt laga mat. Den manlige kock som leder ett restaurangkök kallas köksmästare medan en kvinnlig sådan ibland benämns köksmästarinna.

De flesta kockar arbetar på restaurang eller i storkök. Kokerskor har traditionellt arbetat i storkök, exempelvis på ett sjukhus eller en förskola. I dag arbetar kokerskor även på restauranger och liknande arbetsplatser. Det finns även kockar som är anställda i privathem. En kock kan assisteras av köksbiträden eller ekonomibiträden.

Till kockens klassiska arbetskläder hör för män en hög vit mössa, oftast vit rock, förkläde, släng och ofta rutiga byxor. Den traditionella klädseln för kokerskor är en knälång arbetsrock, förkläde och kökssnibb.

I Sverige ges grundläggande utbildning till kock eller kokerska inom ramen för Hotell- och restaurangprogrammet vid gymnasieskolan. Det finns även en mängd andra utbildningsmöjligheter.

"Stjärnkock" är en beteckning som ibland används i media för att beteckna en framgångsrik kock, till exempel någon som rönt framgångar i matlagningstävlingar eller arbetar på/äger en välrennomerad restaurang.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]