Kolofonium

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Kolofonium för stråkinstrument

Kolofonium var förr benämningen på naturharts framställt av terpentinbalsam från vissa barrträd. Det används särskilt som stråkharts, men även som mjukningsmedel och klibbmedel.

Idag är det främst benämningen på industriellt framställt tallharts. Tallharts utvinns ur råtallolja och består av olika hartssyror, främst abietinsyra och pimarsyra samt olika derivat av dem. Tallhartssyror kan vidareförädlas genom förestring med olika slags alkoholer, främst glycerol och pentaerytriol. Tallharts och tallhartsestrar är mycket användbara som bindemedel och klibbgivare i olika slags lim, klister, tryckfärg, vägmarkeringsfärg etc.

Man kan vara kontaktallergisk mot kolofonium och kan då få kliande utslag och eksem. Till exempel kan förekomst i tryck på T-shirts ge utslag på ryggen. Använder man mycket postit-lappar till exempel kan det framkalla eksem då kolofoniumet finns i limmet.

Kolofonium har fått sitt namn från den antika grekiska staden Kolofon i Mindre Asien, där kolofonium producerades under antiken.