Kom igen, Charlie

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Kom igen, Charlie är en komedi av Larry Shue. Originaltitel: The Foreigner. Det hade premiär 1 november 1984 i New York City.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Kom igen, Charlie utspelar sig på ett litet förfallet pensionat i Georgia i den amerikanska Södern. Huvudpersonen Charlie Baker är djupt deprimerad och vill inte prata med någon. För att slippa prata lurar han sin omgivning genom att spela oförstående utlänning. Charlie hamnar snart i en härva av förvecklingar och hotas till livet av Ku Klux Klan. Trots att pjäsen handlar om främlingsfientlighet är den mycket rolig i all sin enkelhet. Det centrala i historien är vänskapen som växer fram mellan Charlie och den lätt utvecklingsstörde Ellard.

The Foreigner skrevs i mitten av 1980-talet av den amerikanske dramatiken Larry Shue och spelades 700 gånger när den gavs på Off-Broadway. I Sverige har pjäsen spelats under olika titlar bl.a. Främlingen, Panget, Bettys Pensionat och Kom igen, Charlie ! Pjäsen blev en stor publiksuccé på Boulevardteatern i Stockholm 1988 där den spelades 230 gånger med Nils Moritz som Charlie och Johan Ulveson som Ellard. På Folkteatern i Göteborg gavs den 1994 med Evert Lindkvist som den deprimerade Charlie. Även Östgötateatern, stadsteatrarna i Örebro, Borås och Helsingborg har spelat denna komedi vars innehåll är ständigt aktuellt.