Kompani Linge

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Kompani Linge var en norsk militäravdelning som skapades under Andra världskriget och som var uppkallad efter den första kompanichefen, kapten Martin Linge. Kompaniet upprättades av det brittiska Special Operations Executive (SOE) i juli 1941, och hette egentligen Norwegian Independent Company No. 1 (NORIC 1) som blev Norisen i vardagligt tal bland soldaterna. Uppdraget var att Kompani Linge skulle delta i brittiskt ledda operationer i Norge, och skulle organisera, instruera och leda den norska motståndsrörelsen, vara förbindelse mellan motståndsrörelsen i och utanför Norge, samt bedriva underrättelseverksamhet.

I rullorna för Kompani Linge var från 1940 och fram till krigsslutet totalt 530 personer införda och fördelade enligt tabellen nedan:

NORIC 1 - Kompani Linge
Beskrivning Antal 
Styrka den 8:e maj 1945 245
Avdelade till särskild tjänst 5
Överförda till basen på Shetlandsöarna 56
Återförda till armén 160
Krigsfångar 7
Stupade 53
Omkomna under utbildning 2
Omkomna i olyckor 2

Träningsläger[redigera | redigera wikitext]

I början av 1941 upprättades ett samlings-/träningsläger i Fawley Court vid Henley-on-Thames mellan Oxford och Berkshire men naturen där var platt och skilde sig alltför mycket från den norska. Dessutom drog utbildningen i sig självt till sig oönskade blickar eftersom träningen var inriktad mot sabotageverksamhet. Utbildningen flyttades i november, samma år, till det mer norgeliknande scottländska höglandet. I trakten av Aviemore Junction i Inverness-shire uppläts tre byggnader för ändamålet, vilka låg på några kilometer avstånd ifrån varandra; Drumintoul Lodge, Glenmore Lodge och Forest Lodge. Här var träningsmöjligheterna för fysikträning utmärkta och "osynliga" för spioner. Specialistutbildningarna som t.ex. sprängning, fallskärmshopp och telegrafi skedde på SOE's anläggningar runt om i Storbritannien.

Attacker mot tyska mål[redigera | redigera wikitext]

  • 26-28:e december 1941: Operation Archery (Måløyraidet) och Operation Anklet (Andra Lofotsraiden) var kodnamnet på aktioner under Andra Världskriget vilken planerades, leddes och genomfördes av den brittiska militärenheten SOE. 16 norska officerare från Kompani Linge deltog i räderna förutom manskapet.

Medlemmar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  • Kommandouppdrag i ockuperade Norge Erling Jensen (förf), Ragnar Ulstein (red), Svenskt Militärhistoriskt Biblioteks Förlag 2013, ISBN 978-91-86837-51-8