Konamikoden

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Konamikoden, i Japan Konamikommandot, är ett "klassiskt" fusk som finns i de flesta datorspel som släppts av det japanska företaget Konami, och även en del spel från andra utvecklare. Koden var från början:

↑ ↑ ↓ ↓ ← → ← → B A
(upp, upp, ner, ner, vänster, höger, vänster, höger, B, A)

Koden ovan var anpassad till NES-handkontrollen, eftersom det första spelet som använde sig av Konamikoden var NES-versionen av Gradius, som kom 1986. Senare har koden anpassats för handkontroller till andra spelmaskiner, och i många fall har Start lagts till koden.

Konamikoden.

Koden har olika effekter i olika spel, till exempel kan den ge spelaren extraliv.

En av de mer berömda funktionerna koden ger är i spelet Probotector (Contra. Den som slår in koden här börjar med 30 liv istället för tre.

Även om Konamikoden inte var den första av datorspelskoderna, vilket brukar tillskrivas koden "xyzzy" i Colossal Cave Adventure från 1976, är den en av de mest kända koderna inom datorspel. Populariteten hos spel som Gradius och Probotector har gjort att Konamikoden främst förknippas med speleran i slutet av 1980-talet och början av 1990-talet.

På grund av dess popularitet har koden förekommit i många datorspel. Den har också refererats till i olika populärkulturella sammanhang, som sånger, TV-serier, annan media och Facebook.

På Facebook så trycker ni Upp, Upp, Ner, Ner, Vänster, Höger, Vänster, Höger, B, A, Enter och sen högerklick. Då kommer det fram ringar när man gör något. För att få bort dom logga ut eller ladda om sidan.

Konamikoden i annan media[redigera | redigera wikitext]

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Konami_code_websites