Konstgjord gravitation

Från Wikipedia
Tecknad bild av en Stanford torus med diametern 1 mile (1609 m). Ringen roterar med ett varv per minut vilket ger en konstgjord gravitation på en g

Konstgjord gravitation eller artificiell gravitation är en teoretisk ökning eller minskning av skenbar vikt (g-kraft) på konstgjort sätt. Konstgjord gravitation kan praktiskt uppnås med hjälp av olika krafter, särskilt centripetalkraften och linjär acceleration.

Skapandet av konstgjord gravitation[redigera | redigera wikitext]

Skapandet av konstgjord gravitation är önskvärt för långa rymdresor eller bosättning i rymden, vilket underlättar rörligheten och förhindrar negativa långsiktiga hälsoeffekter av tyngdlöshet.

Ett antal metoder för att skapa konstgjord gravitation har föreslagits under många år. I många sciencefictionberättelser omnämns både verkliga och fiktiva krafter. Praktiska tillämpningar av artificiell gravitation för människor i yttre rymden har ännu inte byggts och flugits. Främsta orsaken är att stora konstruktioner i rymden skulle krävas för att möjliggöra centripetalacceleration.[1]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Artificial gravity, 3 april 2015.

Noter[redigera | redigera wikitext]