Kontrast

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Denna artikel behandlar det optiska begreppet kontrast. För kontrast som används vid röntgenundersökningar, se kontrastmedel.

Inom visuella perceptioner (uppfattningar) om livet, tryckta papper, datorskärmar, etc. Kontrast mellan olika delar av en bild, speciellt mellan objekt (även tecken) och bakgrund, anger förmågan att se objektet, läsa text, etc.

Kontrasten påverkas av färgskillnader mellan objektet och bakgrunden, papperstypen, trycksvärtan samt rumsbelysningen.

För datorskärmar kan man även skilja mellan egenskaper i till exempel bildfilen, egenskaper i skärmen och dess inställningar, till exempel hur ljusstyrkan är reglerad. I vissa skärmar beror även kontrast på synvinkeln.

I telekommunikation har termen kontrast följande betydelse:

  1. Inom bildsystem, relationen mellan (a) färgens intensitet, ljusstyrka eller skugga hos ett område som innehåller bildelementet, bildgruppen eller bilden på en skärmyta och b) intensiteten av ett område som inte innehåller bildelementet, bildgruppen eller bilden.
  2. Inom OCR (optisk teckenigenkänning), skillnaden mellan färg eller skugga i det tryckta materialet i ett dokument och bakgrunden det är tryckt på.

Kontrast är ett sätt att ange hur tydligt man exempelvis ser en bild, kurvatur, eller färgskillnader på en yta. Kontrasten mellan färg A och färg B är medelvärdet av kvoten mellan färgernas reflektivitet R över hela våglängdsområdet på ljuset som används för att mäta reflektiviteten. För specialfallet där reflektiviteten mäts med monokromatiskt ljus är kontrasten  C = R_{A} / R_{B} . Papper har en kontrast som varierar mellan 10:1-20:1. Kontraster finns även som ett verkningsmedel inom floristiken.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]