Kreditupplysning

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Med kreditupplysning menas "[...] uppgifter, omdömen eller råd som lämnas till ledning för bedömning av någon annans kreditvärdighet eller vederhäftighet i övrigt i ekonomiskt hänseende. [...]" 2 § Kreditupplysningslag (1973:1173)

Uppgifter, omdömen eller råd som lämnas till någon för att användas i dennes kreditupplysningsverksamhet anses dock inte som kreditupplysning.

Sammanslagen kreditupplysning[redigera | redigera wikitext]

Med sammanslagen kreditupplysning menas att man kan ta del av flera låneofferter från olika långivare utan att mer än en kreditupplysning registreras. Fördelen med detta är att om många kreditupplysningar har gjorts så kan låneinstitut se det som ett tecken på att man har ansökt om många lån eller att folk/företag är osäkra på din ekonomiska styrka. Sammanslagen kreditupplysning introducerades i Sverige i augusti 2007 i ett samarbete mellan Upplysningscentralen UC AB och Lendo AB [1]. Idag erbjuds det även av flera andra företag.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Crofts, Maria (22 augusti 2007). ”Nättjänst jämför låneräntor”. DN.se. http://www.dn.se/ekonomi/nattjanst-jamfor-lanerantor-1.777386. Läst 22 mars 2009. ”Problemet med för många kreditupplysningar har Lendo löst genom att det bara registreras en förfrågan hos kreditupplysningsbolaget UC, trots att varje långivare tar en upplysning i sitt system” 


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]