Kristofers landslag

Från Wikipedia
Version från den 11 december 2015 kl. 21.13 av Skivsamlare (Diskussion | Bidrag) (+ <references/>, samma referens flera gånger)

Kristofers landslag instiftades under Kristofer av Bayerns regeringstid och är från år 1442. Den var en omarbetad version av Magnus Erikssons landslag. Lagen trycktes på nytt år 1608 med kompletteringar ur gammatestamentlig rätt och kom då att gälla fram till 1734.

Historia

Det är oklart om den verkligen stadfästes av kungen; i vart fall användes Magnus Erikssons landslag länge vid sidan om den nya lagen. Karl IX lät 1608 trycka Kristofers landslag med en stadfästelse och avgjorde därmed frågan om vilken lag som gällde.

I den nya tryckningen kompletterades lagen med tillägg ur Moseböckerna från bibeln.[1] De gammaltestamentliga straffsatserna användes när de lokala domstolarna utdömde straff, men var så drakoniska att hovrätterna, till vilka domar skulle raporteras innan de verkställdes, som regel brukade mildra dem med hänvisning till förmildrande omständigheter. [1]

I stadfästelsen gavs domarna rätt att fortsätta att använda de gamla landskapslagarna när landslagen eller senare lagstiftning inte gav ledning.

Landslagen var i bruk fram till dess att 1734 års lag utfärdades.

Balkar

Kristofers landslag omfattade följande balkar:

Hänvisningar finns till Konung Göstaffs förklaring, Konung Eriks förklaring, Västerås stadga med flera.

Referenser

Noter

  1. ^ [a b] Granström, Görel, Kvinnorna och rätten: från stormaktstid till rösträttsstrid, Hallgren & Fallgren, Uppsala, 1996

Övriga källor

  • C. J. Schlyter, "Sveriges gamla lagar", band 12, utgiven 1869.

Externa länkar