Kroatiska köket

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Kroatiska köket är den matkultur och de mattraditioner som finns i Kroatien och omfattar en rad kroatiska rätter och traditioner runt mat och dryck. Det kroatiska köket är heterogent och varje region har egna kulinariska traditioner. Kroatien är på grund av detta känt som regionernas kök. De regionala skillnaderna i urvalet av livsmedel och matlagningsmetoder är mest noterbara mellan inlandet och den Adriatiska kusten. Flera av de lokala varianterna går dock att finna i hela landet. Det traditionella kroatiska kökets huvudsakliga influenser kommer från Österrike, Ungern, Italien och sydöstra Europa.

Regionala kök[redigera | redigera wikitext]

Inlandsköket[redigera | redigera wikitext]

Inlandsköket, som omfattar centrala Kroatien och Slavonien, kännetecknas av de tidigare slaviska och de mer nutida kontakterna mellan idag kända gastronomiska områden såsom det österrikiska och ungerska köket och till viss del det turkiska köket. I den kontinentala delen av Kroatien finns ett stort urval av kötträtter och särskilda specialiteter är kalkon med mlinci (kroatisk pasta), lamm och spädgris[1].

Kustlandsköket[redigera | redigera wikitext]

Matkulturen i Istrien, Kvarner och Dalmatien vid den Adriatiska kusten har sina rötter i de romerska, illyriska och grekiska köken. Den är starkt influerad av medelhavsköket och i synnerhet det italienska köket. I Istrien och Dalmatien består huvudrätten övervägande av fisk- och skaldjursrätter. Bland kötträtterna förekommer ofta pašticada (tunna marinerade skivor av kött) eller kokt lamm.

Desserter och sötsaker[redigera | redigera wikitext]

Till de mer populära desserterna i Kroatien hör palačinke, fritule, štrudel/savijača, krafne/pokladnice och kremšnite.

Drycker[redigera | redigera wikitext]

Vin[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Kroatiska viner

Vinproduktionen i Kroatien har gamla anor och vin produceras i hela landet. Med en årlig produktionsvolym om 180 000 ton år 2005 rankades landet som den 21:e största vinproducenten i världen.[2] Det produceras uppemot 700 viner i landet men det är bara en bråkdel av vinerna som exporteras till utlandet.[3] Framförallt produceras vita viner och en mindre mängd röda viner. Till de främsta dessertvinerna hör Malvazija och Prošek. Till de mer populära vita vinerna hör Rajnski rizling och Zlahtina medan Plavac och Postup hör till de mer populära inhemska röda vinerna.

Öl[redigera | redigera wikitext]

Kroatien har en lång ölbryggartradition. Landets två främsta bryggerier, Zagrebs ölbryggeri (Zagrebačka pivovara) och Karlovacs ölbryggeri (Karlovačka pivovara), bär båda sina anor från 1800-talet. Dessa två bryggerier producerar landets populäraste ölsorter, Ožujsko och Karlovačko. Andra kroatiska ölmärken är Pan, Favorit, Osječko, Staročeško, Riječko, Tomislav och Velebitsko.

Likörer och starksprit[redigera | redigera wikitext]

Till de mer framträdande inhemska likörerna räknas Maraschino och Pelinkovac. Rakija eller žganica är ett samlingsnamn för ett antal brandyliknande sorter av starksprit som kommer i olika former och är uppkallade efter deras huvudingridiens; Lozovača/Loza (druvor), Travarica (druvor och örter), Slivovits (plommon), Kruškovac (päron), Drenovac (körsbär) etc.

Alkoholfria drycker[redigera | redigera wikitext]

Till de största inhemska mineralvattenproducenterna hör Jamnica och Jana. Övriga är Bistra, Cetina och Lipički studenac.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Croatia.hr
  2. ^ Food and Agriculture Organization of the United Nations (statistik för 2005)
  3. ^ Visitcroatia.com
Coat of arms of Croatia.svg Kroatienportalen – samlingssidan för artiklar om Kroatien på svenskspråkiga Wikipedia.