Flakpanzer IV Kugelblitz

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Kugelblitz)
Uppslagsordet ”Kugelblitz” leder hit. För andra betydelser, se Kugelblitz (olika betydelser).
Flakpanzer IV Kugelblitz
VTP1945-10-11-2.jpg
Kugelblitz 1945[a]
Generella egenskaper
TypLuftvärnskanonvagn
Besättning5
Längd5,92 m
Bredd2,95 m
Höjd2,3 m
Vikt25 ton
TillverkareDeutsche-Eisenwerke
Skydd och beväpning
Skydd20-80 mm
Primär beväpning2 × 30 mm MK 103/38
Sekundär beväpning1 ×7,92 mm MG34
Mobilitet
MotorMaybach HL 120 TRM
Växellåda6 framåt, 1 bakåt
Hastighet på väg38 km/t
Räckvidd200 km

Flakpanzer IV Kugelblitz (svenska: Luftvärnskanonvagn IV kulblixt "blixt av kulor"), kort Flakpz IV Kugelblitz eller bara Kugelblitz "som smeknamn" var ett par tyska luftvärnskanonvagnsprototyper från andra världskriget byggd på Panzer IV-chassit.

FLAK är en förkortning av Flieger Abwehr Kanone vilket betyder luftvärnskanon och PANZER är den tyska termen för stridsvagn.

Fordonet hade ett på den tiden unikt oscillerande bolltorn som inte hann komma ur prototypstadiet innan andra världskriget tog slut. Prototyperna byggdes på panzer IV chassit men om fordonet hade producerats hade det byggts på Jgdpz 38(t) chassit.

Torn[redigera | redigera wikitext]

Ritning av Kugelblitz

Utmärkande för Flakpanzer IV Kugelblitz, till skillnad från samtida luftvärnskanonvagnar, var ett fullt slutet, vridbart bolltorn av oscillerande typ. Detta gjorde att besättningen i tornet alltid tittade mot samma riktning som automatkanonerna vilket i teorin skulle gjort det mycket lättare och bekvämare att sikta. Tornet höll 3 personer, två bredvid varandra i mitten och en bakom. Pansaret var 30 mm tjockt på vaggan och bolltornets sidor och bak. Tornets front och tak var 20 mm tjockt. Tornets front hade två luckor för två av besättningsmännen. Dessa användes inta bara för att komma in och ut ur fordonet utan kunde även öppnas för att ha öppen utsikt framåt. Den tredje besättningsmannen hade en lucka centralt på taket för att komma ut och in.

Beväpning[redigera | redigera wikitext]

Den planerade beväpningen var från början två stycken 30 mm MK 303 "Brunn" automatkanoner kallade doppelfklak i denna konfiguration. Dock så var Mk 303 inte färdigutvecklad och alla kanoner var reserverade för kriegsmarinen. Istället föll valet på två stycken 30 mm MK 103. MK 103 var redan ett välkänt och välanvänt vapensystem inom det tyska flygvapnet och luftvärnet. Automatkanonen var av en ovanlig typ. Den var designad både för pansarvärn och luftvärn. Kanonen var även bältmatad vilket inte var vanligt bland luftvärnsautomatkanoner även av mindre kaliber. Väl i tornet hade varje kanon 600 patroner var.

Produktion och tjänst[redigera | redigera wikitext]

5 prototyper och ett okänt antal utvärderingsfordon byggdes sent i kriget. Dessa prototyper och utvärderingsfordon var byggda på Panzer IV chassit. Dock så var detta bara en temporär lösning för testning av bolltornet då Panzer IV-chassit skulle gå ur produktion. Produktionsvarianten skulle vara byggd på ett modifierat Jagdpanzer 38(t)-chassi. Eftersom Tyskland höll på att förlora kriget kom inte utvecklingen längre än dessa få prototyper och utvärderingsfordon då dessa tvingades in i tjänst. Flera av fordonen sägs ha hjälpt till vid slaget om Berlin och minst ett fordon var med i ett slag nära byn Spichra i delstaten Thüringen där den förstördes och låg begravd i en kulle tills den grävdes upp 1999.

Bevarade fordon[redigera | redigera wikitext]

Ett torn med vagga finns bevarat i museet Lehrsammlung der Heeresflugabwehrschule (Tyska luftvärnsskolans samling av luftvärn) och en vagga utan torn ägs av en privat samlare.

Galleri[redigera | redigera wikitext]

Anmärkningar[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Bilden kommer från den sovjetiska tidskriften "Tankindustrin Bulletin: Månatlig vetenskaplig och teknisk tidskrift" (ryska: Вестник танковой промышленности : Ежемесячный научно-технический журнал. — 1945. — октябрь-ноябрь (№ 10-11)), nummer 10-11, oktober-november 1945. Möjligen artificiellt skapad.


Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]


Tryckta verk[redigera | redigera wikitext]

  • Peter Chamberlain, Hilary Doyle (1999). Thomas L. Jentz. red. Encyclopedia of German Tanks Of World War Two (andra). Arms & Armour. ISBN 1-85409-518-8 

Webbkällor[redigera | redigera wikitext]