Kungsholmens gymnasium/Stockholms Musikgymnasium

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Koordinater: 59°19′49″N 18°02′00″Ö / 59.33028°N 18.03333°Ö / 59.33028; 18.03333

Kungsholmens gymnasium/Stockholms Musikgymnasium
Kungsholmens Gymnasium 20060805.jpg
Skolbyggnaden, sommaren 2006
Allmänt
Skoltyp Gymnasieskola
Ort Kungsholmen
Län Stockholms län
Land  Sverige
Grundad 1908
Övrigt
Ägare Stockholm stad
Antal lärare 66
Rektor Annica Tengbom Ödén, Lesley Brunnman och Ove Sköld
Webbplats kungsholmensgymnasium

Kungsholmens gymnasium/Stockholms Musikgymnasium är en gymnasieskolaKungsholmen, Stockholm. Skolan ligger på den övre (västra) delen av Hantverkargatan, nära bland annat Fridhemsplan, Kronobergsparken och Rålambshovsparken.

Skolan invigdes av kung Gustav V 1908 som Kungsholmens realskola. Namnet ändrades 1929 till Högre allmänna läroverket å Kungsholmen eller kortare Kungsholmens Läroverk då skolan förutom realskolan även omfattade gymnasium med möjlighet att avlägga studentexamen.

Indelning[redigera | redigera wikitext]

Skolan har tre sektioner:

  • en svensk sektion med natur- och samhällsvetenskapliga programmen samt humanistiska programmet
  • en körsektion (Stockholms Musikgymnasium) med specialutformade natur- och samhällsprogram
  • en internationell sektion med Natural Sciences Program, Social Sciences Program samt International Baccalaureate

Byggnaden[redigera | redigera wikitext]

Entréportalen december 2008

Skolan byggdes mellan 1904 och 1907 efter planritningar av arkitekt Georg Ringström medan fasaden troligtvis utformades av Axel Anderberg[1] och invigdes som den modernaste realskolan för sin tid. Skolbyggnaden skiljer sig mycket från andra skolbyggnader från den tidsperioden. Istället för den typiska röda tegelbyggnaden (ex Södra Latin, Östra Real och Mariaskolan) byggdes skolan med en modern och nyskapande flärd i omväxlande ljusrött tegel och gulvit puts. Entréportalen är klart inspirerad av arkitektkollegan Ferdinand Boberg.

Stora korridors- och trapphusutrymmen, mängder av toaletter och tvåvåningsaula kännetecknar skolan. Byggnaden som huserar gymnasiet har renoverats flera gånger. Vid senaste renoveringen 1993-94 (med evakuering till Nya Elementar i Åkeshov) togs de gamla målningarna i aulans tak fram. Vid samma tillfälle gjordes en stor utbyggnad mot öster och ett parkeringshus byggdes under skolan och ersatte de gamla skyddsrummen.

Stockholms Musikgymnasium[redigera | redigera wikitext]

Stockholms Musikgymnasium inrättades 1959 och lokaliserades till Adolf Fredriks skola. 1984 flyttades musikgymnasiet till Kungsholmens gymnasium. Musikgymnasiet utgör en viktig del av Stockholmstraktens musikliv och medverkar varje år i ett stort antal uppträdanden, bland annat vid den årliga luciakonserten i Globen.

Eleverna vid Stockholms Musikgymnasium erbjuds att studera med ett specialutformat program närliggande antingen samhällsvetenskapliga programmet (32 platser) eller naturvetenskapliga programmet (64 platser). Antagningen till utbildningen är relativt tuff. Till meritvärdet från grundskolebetygen adderas en extra poäng baserad på ett muntligt och skriftligt musikprov.

Elevkår[redigera | redigera wikitext]

Kungsholmens Gymnasiums Elevkår är Stockholms största elevkår samt Sveriges största elevkår procentuellt sett. Elevkåren ansvarar bland annat för de sociala evenemangen på skolan. 99% av skolans elever är medlemmar i Elevkåren. Elevkåren består av utskott och eventgrupper. På årsmötet i mars 2014 valdes Antonia Melkersson till elevkårens ordförande. Verksamhetsåret innan satt Love Lyssarides som i sin tur efterträdde Ida Wallin som ordförande. Under kåren finns ett 40-tal elevföreningar anslutna.

Föreningar[redigera | redigera wikitext]

Kungsholmens gymnasium har ett rikt föreningsliv med bland annat livsstilsföreningar, intresseföreningar och politiska föreningar. Alla föreningar godkänns av såväl skolledningen som elevkåren. Skolan har även ett s.k. miljöråd, som har till uppgift att göra skolan mer miljövänlig.

Skoltidningen KZINE[redigera | redigera wikitext]

På skolan finns skoltidningen KZINE som bedriver diverse medieverksamhet genom eleverna på skolan. Huvudsaklig produktion sker via tidningens hemsida i form av nättidning, men även tryckta upplagor ges ut. I maj 2014 blev det klart att KZINE även skulle börja bedriva radioverksamhet[2]. På årsmötet 2014 valdes Nils Jarlöv till ordförande för KZINE. Han efterträdde Beatrice Krüger och Phelan Chatterjee som delat på posten[3].

Föregångaren till KZINE, Kungsholmen Inofficial Website, startades 1998. Ett år senare gjordes hemsidan om till KZINE.com (Kungsholmen magazine) och 2006 fick KZINE den föreningsstruktur den har idag.[3]

KZINE mottog 2008 Lilla journalistpriset med motiveringen "Årets webbvinnare går steget längre både tekniskt och grafiskt. Med ett eget community för eleverna blir tidningen en naturlig del av både skolan och fritiden. En plats som berör, informerar och engagerar inom alla områden. K-zine [!] tillhör eleverna, K-zine [!] är en självklar vinnare"[4].

I december 2013 fick KZINE medial uppmärksamhet efter en artikel om censur i ett skolfoto, bland annat i Expressen[5] och Nyheter24[6].

Kända personer som varit elever på Kungsholmens gymnasium[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ SSM:Byggnadsinventering
  2. ^ http://www.kzine.se/2014/05/kzine-radio/
  3. ^ [a b] http://www.kzine.se/about/history/
  4. ^ http://www.expressen.se/nyheter/har-ar-de-nominerade/
  5. ^ http://www.expressen.se/nyheter/skolfotot-censurerat---efter-bjorklundskamt/
  6. ^ http://nyheter24.se/nyheter/inrikes/759039-bjorklund-protesten-pa-skolfotot-censurerades

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]