Kungsvägens musiker

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Kungsvägens musiker i Åbo domkyrka 2012

Kungsvägens musiker (finska: Kuninkaantien muusikot) är en finländsk barockorkester som spelar på tidstrogna instrument.

Orkester och kör[redigera | redigera wikitext]

Kungsvägens musiker grundades på hösten 2008 i Åbo i Finland. Ensemblen består av professionella musiker och den innefattar både orkester och kör. Den har specialiserat sig på att framföra musikaliska rariteter skrivna av europeiska tonsättare. Kungsvägens musiker leds av dirigenten Markus Yli-Jokipii, som också är dess konstnärlige ledare.

Många kompositioner har fått sin finska urpremiär på Kungsvägens musikers konserter. Flera av verken har länge legat gömda i arkiv och har därmed inte framförts på flera århundraden, varken i Finland eller annanstans.[1]

År 2012 inledde Kungsvägens musiker en serie konserter som presenterar ovanliga historiska instrument som numera så gott som helt försvunnit från konsertscenerna men för vilka bland annat många av den klassiska periodens tonsättare har skrivit verk. Den första konsertens soloinstrument var glasharmonikan som spelades av William Zeitler från USA. Serien fortsatte på Konstens natt 2013 då Paolo Tognon, som är specialist på historiska blåsinstrument såsom fagott och dulcian, uppträdde som solist på barockfagott.

Erkännanden[redigera | redigera wikitext]

Stiftelsen Åbo 2011 tilldelade Kungsvägens musiker Gärning 2011‑hedersomnämnandet på Europa-dagen 9.5.2009.[2] Finska Kulturfondens Egentliga Finlands regionalfond valde Kungsvägens musikers verksamhet till landskapets mest framstående kulturprojekt år 2010.

Publicitet[redigera | redigera wikitext]

Kungsvägens musiker ger konserter regelbundet men har inte gjort några skivinspelningar. Ensemblen har profilerat sig på att enbart uppträda på konserter som den själv har producerat.

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ A world premiere from the Seventeenth Century
  2. ^ De första Gärning 2011-hedersomnämnandena gick till sex modiga aktörer


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]