Kurator (utställning)

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Kurator (museum))
Hoppa till: navigering, sök
För övriga betydelser, se Kurator/Curator (olika betydelser).

Kurator, även curator, ursprungligen från latinets cura (angelägenhet, uppgift, ansvar), senare mer direkt från engelskans curate (organisera, övervaka), är en benämning för en organisatör av utställningar.

En kurator sammanställer en utställning, vilket i konstsammanhang innebär ansvar för val av konstnärer och verk samt att skapa ett sammanhang eller ett tema för utställningen. Tidigare vanliga benämningar har varit utställningskommissarie och utställningsintendent.

Benämningen "utställningsintendent" har förknippats med en person som är anställd vid ett museum, en konsthall eller en annan konstinstitution och också arbetar med andra arbetsuppgifter inom institutionen. Därför har begreppet kurator under de senaste 10-15 åren vunnit burskap som benämning för en person som speciellt arbetar med utställningsarrangemang, ofta en person som arbetar på frilansbasis åt olika utställande institutioner. Yrkesuppgiften har också i viss mån specialiserats genom att särskilda kuratorsutbildningar på högskolenivå inrättats, och att konstinstitutionerna numera ofta anlitar utomstående för att sammanställa utställningar.

Benämningen "utställningskommissarie" betecknar både personer som är fast anställda vid en konstinstitution och personer som är frilansande, men har under senare år minskat i användning.

Från hösten 2010 finns en utbildning till filmcurator vid Göteborgs universitet (konstnärliga fakulteten, Filmhögskolan) i samarbete med Konsthögskolan Valand).[1]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Göteborgs universitet: Utbildning för filmcuratorer startar