Kurt Eccarius

Från Wikipedia
Kurt Eccarius
Hauptscharführer
Född5 mars 1905
Coburg, Hertigdömet Sachsen-Coburg och Gotha, Kejsardömet Tyskland
Död9 oktober 1984 (79 år)
Coburg, Västtyskland
Inträde1929
Tjänstetid1929–1945

Kurt Eccarius, född 5 mars 1905 i Coburg, död 9 oktober 1984 i Coburg, var en tysk Hauptscharführer i SS och mellan 1936 och 1945 chef för arrestlokalerna i koncentrationslägret Sachsenhausen.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Eccarius var utbildad porslinsarbetare och under lång tid chef för lägerfängelset i Sachsenhausen, i vilket bland andra Sigismund Payne Best, Georg Elser, Martin Niemöller och Herschel Grynszpan hade suttit. Han gjorde sig skyldig till många fall av misshandel av fångarna.

Efter andra världskrigets slut 1945 blev Eccarius fängslad och av den sovjetiska militärdomstolen dömd till livstids straffarbete och sändes till Workuta-lägret i Gulag. Efter påstötningar av Konrad Adenauer blev han i januari 1956 som så kallad Nichtamnestierter frisläppt och återvände till Västtyskland. År 1962 ställdes han inför domstol i Coburg, anklagad för avrättningen av fångar vid upplösandet av Sachsenhausen och dömdes för sex fall av försök till dråp, varpå han dömdes till fyra års tukthus. En ytterligare process mot Eccarius angående dödandet av sovjetiska fångar avslutades 22 december 1969 och resulterade i åtta och ett halvt års fängelse. Han släpptes dock efter två år eftersom myndigheterna bedömde att han inte var i stånd att vara internerad (haftunfähig).

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, tidigare version.

Noter[redigera | redigera wikitext]

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]