Kurt Gödel

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Kurt Gödel.

Kurt Gödel, född 28 april 1906 i Brünn i Österrike-Ungern (idag Brno i Tjeckien), död 14 januari 1978 i Princeton i New Jersey, var en österrikisk logiker och matematiker. Som student vid universitet i Wien var Gödel associerad till Wienkretsen.

Upptäckter[redigera | redigera wikitext]

Han är känd för sin ofullständighetssats, som publicerades 1931. Satsen är av fundamental betydelse för matematikens grundvalar. Gödels bevis har avhandlats i ett stort antal verk.[1][2][3] Andra betydande insatser av Gödel är hans bevis från 1930 av att 1:a ordningens predikatlogik är fullständig (fullständighetssatsen). Alla sanna satser inom denna logik kan bevisas inom systemet, men detta resultat hade publicerats av Thoralf Skolem redan 1922, vilket märkligt nog inte var känt i Tyskland, där Gödels bevis först utgavs. Han har också genom introduktionen av konstruktibla mängder bevisat att urvalsaxiomet och kontinuumhypotesen är relativt konsistenta med mängdteorins axiom, d.v.s båda dessa axiom är förenliga med mängdteorins övriga axiom, givet att dessa är konsistenta. Sedermera visade Paul Cohen att även negationen av urvalsaxiomet samt kontinuumhypotesen är relativt konsistenta, vilket medför att de är oberoende av mängdlärans övriga axiom.

Död[redigera | redigera wikitext]

Gödel dog enligt läkare av undernäring, eftersom hans paranoida vanföreställningar ledde till att han endast åt den mat som hans hustru Adele Gödel tillagat, allt annat trodde han var förgiftat. Hans fru Adele överlevde sin man med tre år och dog 4 januari 1981. Det dröjde dock många år innan matematiker och logiker världen över kunde överblicka allt vad Gödel hade åstadkommit.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

När nazismen växte sig allt starkare i Österrike i slutet av 1930-talet emigrerade han från Wien och flyttade till USA där han knöts till Institute for Advanced Study i Princeton.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Ofullständighet: Kurt Gödels bevis och paradox, Rebecca Goldstein, Nora: Nya Doxa 2005.
  2. ^ Introduction to the Foundations of Mathematics, Raymond Wilder, New York 1952.
  3. ^ Sigma. En matematikens kulturhistoria, band 5, sid 1762-1788, Ernst Nagel, James R. Newman, Stockholm 1960.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]


Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har media relaterad till Kurt Gödel.