Långnäbbad sångare

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Långnäbbad sångare
Status i världen: Kunskapsbrist[1]
Acrocephalus orinus Tajikistan.jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Fåglar
Aves
Ordning Tättingar
Passeriformes
Familj Kärrsångare
Acrocephalidae
Släkte Acrocephalus
Art Långnäbbad sångare
A. orinus
Vetenskapligt namn
§ Acrocephalus orinus
Auktor Oberholser, 1905
Hitta fler artiklar om fåglar med

Långnäbbad sångare (Acrocephalus orinus),[2] också kallad stornäbbad rörsångare[3] och långnäbbad busksångare, är en sångare, ibland kallad världens minst kända fågel.[4] Den är närbesläktad med busksångare (Acrocephalus dumetorum). Arten tillhör familjen Kärrsångare (Acrocephalidae) som tidigare ingick i den idag uppdelade familjen sångare. Arten var länge bara känd ifrån ett enstaka specimen från 1867 och några enstaka observationer i Thailand. År 2009 upptäcktes ett häckningsområde i nordöstra Afghanistan.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Utseendet på vingspetsarna hos andra, tredje och femte vingpennan hos A. dumetorum, contra A. orinus. Teckningen baseras på uppsats av Bensch, publicerad i Ibis (2002) nr.144, sid:259–267

Det första exemplaret fångades in 1867 i Sutlej valley i Himachal Pradesh i Indien och länge rådde det tvivel om det verkligen rörde sig om en art eller bara en avvikande busksångare eller en isolerad form av papyrussångare. DNA från detta specimen undersöktes 2005 av Staffan Bensch vid Lunds universitet och han kunde konstatera att det faktiskt rörde sig om egen art.

I mars 2006 infångades en svårtbestämd sångare av ornitologen Philip Round vid ett reningsverk i Bangkok och även detta visade sig, efter DNA-analys, röra sig om samma art. Ett tredje fynd upptäcktes i en låda på British Museum. Specimen hade infångats 1869 men blev först artbestämd 2006 av Staffan Bensch.

En häckningslokal upptäcktes 2009 i Wakhankorridoren i Pamir i nordöstra Afghanistan. Här har ett 20-tal individer infångats och senare släppts.[5]

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Utseendemässigt liknar den busksångaren med korta runda vingar och en gråbrun fjäderdräkt. I förhållande till busksångaren har den en stor näbb där undre näbbhalvan är ljusare. Den har långa spetsiga stjärtfjädrar som sprids ut i en solfjädersform och den har en lång bakklo.

Status och hot[redigera | redigera wikitext]

För lite information om arten är känd för att Internationella naturvårdsunionen (IUCN) ska kunna ge den en hot-kategori men på grund av att dess häckningsplatser i Afghanistan avverkas av lokalbefolkningen, främst i jakt på bränsle, så tros denna population vara akut hotad.[6]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ IUCN Red List 2007 Läst 23 mars 2008.
  2. ^ Jirle, E., Svensson, L., Fromholtz, J., Tyrberg, T. (2010). ”Förändringar i listan över Holarktis fåglar: Rapport nr 3 från sof:s taxonomikommitté”. Vår fågelvärld "69" (6): sid. 40–48. ISSN 0042-2649. 
  3. ^ SOF (2008) Förslag till fullständig förteckning över svenska namn på all världens fågelarter. (pdf), /www.sofnet.org, läst 21 juli 2009
  4. ^ BirdLife report
  5. ^ Timmins RJ, Naqueebullah Mostafawi, Ali Madad Rajabi, Hafizullah Noori, Stephane Ostrowski, Urban Olsson, Lars Svensson & Colin M. Poole (2009). ”The discovery of Large-billed Reed Warblers Acrocephalus orinus in north-eastern Afghanistan”. BirdingASIA "12": ss. 42–45. http://www.orientalbirdclub.org/publications/ba12pdfs/Timmins-LBWarbler.pdf. 
  6. ^ Urban Olsson (2009) Långnäbbad sångare upptäckt i Afghanistan , <www.club300.se>, läst 20 januari 2010

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]