Laax

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Laax
tyskaGemeinde Laax
rätoromanskaVischnaunca da Laax
Kommun
Laax.jpg
Laax wappen.svg
Heraldiskt vapen
Land  Schweiz
Kanton Wappen Graubünden matt.svg Graubünden
Region Surselva
Distrikt Surselva
Krets Ilanz/Foppa
Yta 31,71 km²[1]
Folkmängd 1 411 (2012-12-31)[2]
Befolkningstäthet 44,5 invånare/km²
Kommunkod 3575
Officiellt språk rätoromanska, tyska
Karte Gemeinde Laax 2014.png
Webbplats: http://www.laax-gr.ch/

Laax (tysk stavning, den korrekta rätoromanska stavningen Lags används sällan ens i rätoromansk skrift) är en kommun i distriktet Surselva i den schweiziska kantonen Graubünden.

Traditionellt har så gott som hela befolkningen haft sursilvansk rätoromanska som modersmål. Under andra halvan av 1900-talet har dock en betydande tyskspråkig minoritet vuxit fram, huvudsakligen genom inflyttning. Den rätoromanska befolkningen har ökat, men den tyskspråkiga befolkningen vuxit snabbare, och vid folkräkningen 2000 hade drygt halva befolkningen tyska som huvudspråk. Språket i skolan är alltjämt rätoromanska, medan den kommunala förvaltningen är tvåspråkig. Församlingen i Laax är katolsk, och den reformerta minoriteten har sin kyrka i grannkommunen Sagogn.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Statistique de la superficie 2004/09 : Données communales” (på tyska & franska) (Excel). Office fédéral de la Statistique. http://www.bfs.admin.ch/bfs/portal/fr/index/themen/02/03/blank/data/gemeindedaten.Document.87942.xls. Läst 23 september 2010. 
  2. ^ Statistik Schweiz