Lars Gunnar Sillén

Från Wikipedia
Ej att förväxla med Lars Silén.
Lars Sillén
Född11 juli 1916[1]
Stockholm
Död23 juli 1970[1] (54 år)
Medborgare iSverige
Utbildad vidStockholms universitet
SysselsättningKemist
ArbetsgivareKungliga Tekniska högskolan
MakaBirgit Sillén
Utmärkelser
Centenary Prize från Royal Society of Chemistry (1966)
Björkénska priset (1967)
KTH:s stora pris (1970)
Redigera Wikidata

Bo Lars Gunnar Sillén, född 11 juli 1916 i Stockholm, död 23 juli 1970 i Djursholm, var en svensk kemist.

Sillén disputerade 1940 i analytisk kemi vid Stockholms högskola, och var från 1950 professor i oorganisk kemi vid Kungliga tekniska högskolan. I sin tidiga karriär arbetade han mestadels med röntgendiffraktion som metod att bestämma mineralfaser, särskilt gällde det föreningar av vismut. Han blev sedan en internationellt känd lösningskemist. Flera av hans publikationer räknas som standardverk inom geokemin, och hans arbeten influerade andra kända geokemister som till exempel Robert Garrels och Werner Stumm.

Sillén var en pionjär särskilt när det gällde förståelsen av havens kemiska sammansättning. Tidigare trodde man att havsvattnets kemi avgjordes av vittring från olika mineral. Sillén kunde visa att även utfällningsreaktioner var betydelsefulla, och hans hypotes var att havsvattnets sammansättning kunde beräknas från nio olika jämviktsreaktioner.

Vidare var Sillén mycket aktiv i sammanställningen av termodynamiska data för jämviktsreaktioner, och var på 1960-talet en pionjär i att använda datorberäkningar för att bearbeta jämviktsdata från olika mätkällor.[2] Han utgav också läroböcker. Han arbetade tidvis även för FOA.

Sillén invaldes 1964 som ledamot av både Vetenskapsakademien och Ingenjörsvetenskapsakademien. Han var från 1939 till sin död gift med Birgit Bjernekull (1917–2002). De är begravda på Danderyds kyrkogård.[3]

Bibliografi (monografier)[redigera | redigera wikitext]

  • X-ray studies on oxides and oxyhalides of trivalent Bismuth (1940, doktorsavhandling vid Stockholms högskola)
  • Problems in physical chemistry (1952) (tillsammans med Paul W. Lange och Carl Olof Gabrielson).
  • Stability constants of metal-ion complexes (1964-1982 i flera upplagor) (tillsammans med Arthur E. Martell).
  • Förutom dessa författade Sillén ett stort antal artiklar i vetenskapliga tidskrifter, bl.a. i Science, där han publicerade sina rön om havsvattnets kemi.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar
Fotnoter