Lars Wilderäng

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Lars Wilderäng

Lars Johan Wilderäng, född Olofsson 19 juni 1970 i Trollhättan,[1] är en svensk bloggare, författare och föreläsare. Han är också ansluten till det tillväxtkritiska nätverket Steg 3 [2].

Wilderäng driver bloggen Cornucopia? som handlar om finans, ekonomi och miljö, samt politik.[3] Bloggen har drivit frågan att svenska bostäder är övervärderade i en bostadsbubbla.[4] Att samhället behöver en så kallad omställning pga att olja och andra naturresurser ska vara en bristvara är en annan fråga som tagits upp flertalet gånger.[5] Försvaret är ett annat återkommande tema där bloggen ofta kritiserar den svenska försvarsförmågan. [6] Wilderäng har återkommande gånger hävdat att Ryssland bedriver informationskrig med sk. psyops och tagit stark ställning mot den ryska inblandningen i Ukraina.[7]

Våren 2011 släpptes hans debutroman, "technothrillern" Midvintermörker, på eget förlag. Bokens handling kretsar runt ett ryskt militärt angrepp på Sverige där Ryssland avser att invadera Gotland. I boken följs flera olika personer parallellt, under den korta tidsperiod som beskrivs. Midvintermörker är också ett politiskt angrepp på den nedrustning som författaren anser skett av det svenska försvaret.[8] Den 24 oktober 2011 började en omarbetad upplaga att ges ut på Massolit Förlag.

Wilderäng har även gett ut en uppföljare till Midvintermörker vid namn Midsommargryning, vars handling utspelar sig drygt 10 år efter den tidigare boken. Boken utkom våren 2013 [9][10] på Massolit Förlag.

Försäljningen av Midvintermörker ska enligt Wilderäng själv nått 20000 exemplar i september 2012 och 10 000 för Midsommargryning på ett halvår.[11]

Massolit har även gett ut Midvintermörker och Midsommargryning som ljudböcker intalade av skådespelaren Magnus Roosmann[12].

Wilderäng har också medverkat i den tillväxtkritiska antologin Att svära i kyrkan: tjugofyra röster om evig tillväxt på en ändlig planet, tillsammans med bland annat Anders Wijkman, Birger Schlaug och Fredrik Lindström, som gavs ut på Pärspektiv Förlag våren 2013.

Som föreläsare har Wilderäng anlitats av bland annat LRF, Mensa, Utrikespolitiska föreningen i Lund, Utrikespolitiska föreningen i Linköping, Aeroseum, TEDx[13], Avanza, kommuner och länsstyrelser och internt inom företag och organisationer. Ämnen varierar, men handlar om resursbrist, ekonomisk tillväxt, omställning, investeringar, kris- och riskhantering och säkerhetspolitik. [14]

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ Sveriges befolkning 1990: Olofsson, Lars Johan
 2. ^ Vi står bakom Steg 3
 3. ^ Bloggportalen, läst 2012-03-23.
 4. ^ Blogginlägg om bostadsbubblan
 5. ^ Blogginlägg om omställning
 6. ^ Blogginlägg om försvaret
 7. ^ http://cornucopia.cornubot.se/2014/03/att-skylla-pa-historia-leder-till-krig.html
 8. ^ Recension, Litteraturmagazinet, läst 2013-03-06
 9. ^ Södra Kontakt nr 2 mars 2012 sid 15
 10. ^ Midsommargryning är Midvintermörkers uppföljare
 11. ^ LitteraturMagazinet - Mässmöte: Lars Wilderäng
 12. ^ Midvintermörker släpps som ljudbok i maj
 13. ^ Talare TEDxHornstull
 14. ^ Kalendarium