Lemmenjoki nationalpark

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Lemmenjoki nationalpark, ett vattendrag som leder till Lemmenjoki

Lemmenjoki nationalpark (fi. Lemmenjoen kansallispuisto) är en nationalpark i finska Lappland. Nationalparken grundades 1956 och ytan är (efter att ha utvidgats vid två tillfällen) 2 850 km². Den är Finlands största nationalpark och har fått sitt namn efter det 80 km långa vattendraget Lemmenjoki (nordsamiska Leammijohka, "varmälven"), som flyter genom nationalparken.

Lemmenjoki nationalpark gränsar till Norge och den norska Øvre Anárjohka nationalpark. Nära nationalparken i norr ligger ödemarksområdet Muotkatunturit och i väster Pulju och Pöyrisjärvi ödemarksområden.

Nationalparkens mittparti består av Lemmenjoki älvdal med ståtliga tallskogar. Älvdalarna i norr och nordväst har en klar nordlig prägel. Uppåt längs älvdalarna övergår tallbestånden till fjällbjörk och kalfjäll. En stor del av parken består av vidsträckta myrmarker, "jänkämyrar". En del av myrarna består av gungfly, en del är palsmyrar, en del vidsträckta öppna aapamyrar. Nordgränsen för granskogens utbredningsområde går genom nationalparken.

Man har grävt guld på området åtminstone sedan början av 1900-talet. På 1940-talet var det en guldrusch med mer än hundra inmutningar. Antalet guldgrävare är idag ungefär lika stort, men grävningen är till största delen maskinell. En lagändring som skulle förbjuda maskinell guldgrävning inom nationalparken är under beredning. Man kan bekanta sig med guldinmutningar av olika ålder via en utprickad led från Ravadaköngäs till Kultahamina ("Guldhamnen"). Ett äldre, också det fortfarande aktivt, guldgrävarområde i samma trakter som nationalparken vid Ivalojoki (nordsamiska Avviljohka), där Kronans station, Ivalojoen kultala, uppfördes under 1870-talet, mellan Lemmenjoki och guldgrävarmuseet i Tankavaara invid Urho Kekkonens nationalpark.

Källor[redigera | redigera wikitext]


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]