Lerwick

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Lerwick
Lerwick, med hamnen i september 2007.
Lerwick, med hamnen i september 2007.
Land  Storbritannien
Riksdel Skottland
Folkmängd 7 500 ()
Tidszon GMT (UTC+0)

Lerwick är den enda staden och residensstadShetlandsöarna i Skottland. Den är tillika den enda burghen i ögruppen. Staden ligger omkring 160 kilometer från Skottlands kust och hade 6 400 invånare år 2008.[1]

Lerwick ligger på östkusten av Shetlandsöarnas huvudö. Den grundades under 1600-talet som en fiskarhamn, och fungerar än idag som en hamn för fiske och färjor. Hamnen används också för oljefartyg för oljeindustrin.

Färjor från Lerwick går till KirkwallOrkneyöarna, Aberdeen, Fair Isle, samt till Out Skerries, Bressay och Whalsay.

Lerwick är platsen där de flesta arrangemangen hålls på Shetlandsöarna, bland annat den årliga Up Helly-Aafestivalen. Noterbara byggnader i staden är bland annat Fort Charlotte, Lerwick stadshus, Böd of Gremista och Clickimin Broch.

Den lokala självständiga radiostationen SIBC sänder dagligen från Lerwick. Shetland College, en partnerinstitution av UHI Millennium Institute (UHI) är också baserat i staden. Skolan erbjuder vidareutbildning för de som väljer att bo kvar på Shetlandsöarna. Den närmaste högre utbildningsanstalten efter denna är Bergens universitet i Norge.

Lerwick är ett namn med rötter i fornnordiskan och dess lokala härstammande, norn, talades på Shetlandsöarna fram till omkring 1850-talet. Ordet Ler Wich betyder Lerstranden. Motsvarigheten på norska är Leirvik (en ort på Färöarna heter också Leirvík. Leir betyder lera och vik betyder vik.

Stadens vänort är Måløy i Norge.

Turism[redigera | redigera wikitext]

I staden finns Shetlandsmuseet med utställningar från sten-, järn-, vikingatiden, sjöfartstiden och konstgalleri. Sydväst om slottet finns rådhuset, en gotisk byggnad från 1883. Vid stadens strand finns ett aktivt fågelliv.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ General Register Office for Scotland, Mid-2008 Population Estimates - Localities in order of size (excelfil) Läst 15 augusti 2010.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]