Lewis Hamilton

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Flag of the United Kingdom.svg Lewis Hamilton
Hamilton 2008 Singapore GP 1.jpg
Född 7 januari 1985 (29 år)
Stevenage, Storbritannien
Formel 1
Aktiv 2007→
Mästartitlar 2008, 2014
Senaste stall Mercedes[1]
Debut Australien 2007
Senaste lopp Abu Dhabi 2014
Antal lopp 148
Segrar 33
Andraplatser 19
Tredjeplatser 18
Pallplatser 72
Pole position 38
Snabbaste varv 20
Diskvalificerad 1
Poäng totalt 1486
Mer info F1-karriär
GP2
Mästartitlar 2006
Segrar 5

Lewis Carl Davidson Hamilton MBE[2], född 7 januari 1985 i Stevenage i Hertfordshire i England, är en brittisk Formel 1-förare, med ursprung från Grenada[3].

Sammanfattning[redigera | redigera wikitext]

Hamilton debuterade i Formel 1 för McLaren den 18 mars 2007 i Australiens Grand Prix 2007, i vilket han slutade på en imponerande tredjeplats. Hamilton är den första föraren med karibiskt ursprung som tävlat i formel 1 och är även den första formel 1-föraren någonsin som slutat på pallen efter sina nio första formel 1-lopp. Han tog andraplatsen i formel 1-VM 2007 och fick senare som förste rookie mottaga Hawthorn Memorial Trophy för sina insatser. Hamilton blev världsmästare i formel 1 säsongen 2008 och blev 2009 utnämnd till MBE av Brittiska Imperieorden. Hamilton körde för McLaren till och med säsongen 2012. Idag kör han istället Mercedes ihop med sin teamkamrat Nico Rosberg.

Racingkarriär[redigera | redigera wikitext]

Starten[redigera | redigera wikitext]

Redan 1994 presenterade sig Hamilton för formel 1-stallet McLarens stallchef Ron Dennis och frågade om han kunde få köra för stallet i framtiden. 1998 skrev han på ett kontrakt med McLarens förarutvecklingsprogram, vilket även innebar en option på en förarplats i stallet. Därmed blev Hamilton, som då bara var tretton år gammal, den yngste föraren som någonsin haft ett formel 1-kontrakt. Hamilton vann GP2-mästerskapet 2006 och lämpligt nog blev en förarplats ledig inför F1-säsongen 2007 och den 24 november 2006 meddelades det att han skulle få köra för McLaren 2007 och där bli stallkamrat med den regerande världsmästaren Fernando Alonso.


Formel 1[redigera | redigera wikitext]

McLaren (2007-2012)[redigera | redigera wikitext]

2007[redigera | redigera wikitext]

Hamilton började testa för McLaren i november 2006 och var vid några tillfällen snabbare än stallets testförare Pedro de la Rosa och resten av fältet. Vid sin debut i Australiens Grand Prix 2007 kvalificerade Hamilton sig som fyra och slutade sedan trea i loppet. Hamilton tävlade här med barndomsvännerna Nico Rosberg och Robert Kubica. Vid det nästföljande loppet i Malaysia slutade han på andra plats och satte snabbaste varv. Vid det tredje loppet i Bahrain startade Hamilton från den andra startrutan och slutade tvåa i loppet. Därmed blev Hamilton den första formel 1-föraren som slutat på pallen i sina tre första formel 1-lopp. Hamilton delade efter tre lopp dessutom förstaplatsen i förarmästerskapet med sin stallkamrat och Kimi Räikkönen i Ferrari och blev den yngste i Formel 1:s historia att leda världsmästerskapet.

I Spanien kom han tvåa och gick upp i ensam ledning i VM-tabellen och dessutom den första formel 1-föraren som slutat på pallen i sina fyra första formel 1-lopp. I Monaco kom han tvåa bakom sin stallkamrat Fernando Alonso, som därmed gick upp i delad ledning i mästerskapet. Hamilton blev här den första formel 1-föraren som slutat på pallen i sina fem första formel 1-lopp. Han tog sin första pole position och karriärens första F1-vinst i Kanada 2007. Han gick därmed upp i ensam ledning i förarmästerskapet. Hamilton upprepade bedriften i USA 2007 och utökade ledningen i förarmästerskapet. I Frankrike stod han i första startledet men slutade trea, vilket var hans åttonde pallplacering i rad och fortsatt ledning i VM-tabellen. I Storbritannien hade han pole position, kom trea i loppet, vilket var hans nionde pallplacering i rad och fortfarande i VM-ledning.

Vid kvalificeringen till Europas Grand Prix fick Hamilton problem med höger framhjul och kraschade i hög fart snett in i en däckbarriär. Kvalificeringen, som hunnit till tredje avdelningen, stoppades och Hamilton fördes i ambulans till sjukhus för undersökning. Lewis skador var inte så allvarliga och han kunde därför starta loppet från tionde startrutan.

Hamilton kom tillbaka i Ungern, där han tog pole position och sedan vann efter en mycket säker körning. Men eftersnacket kom att handla om kvalet, då Hamiltons teamkamrat, Fernando Alonso, hindrade Hamilton från att åka ut och göra ytterligare ett flygande varv. Hamilton hade satt snabbaste tid men kom in i depån för att byta däck. Alonso var redan vid deras delade depåplats för att själv byta däck och när Alonso blev klar, viftade mekanikerna bort honom. Men han stannade kvar på platsen för att slösa tid. När Hamilton sedan kunde byta däck och åka iväg för att sätta en ny tid, var kvaltiden redan slut. Alonso satte snabbaste tid, men Alonso och Mclaren fick efter loppet ett straff 5 platser och Mclaren, som en tillverkare, fick inga poäng ifrån loppet. I loppet efter i Turkiet låg han på tredje plats när en punktering på höger framdäck berövade honom pallplatsen. I Italien kom han på andra plats efter en tuff omkörning på Räikkönen när endast tio varv återstod. Han blev dock slagen av Alonso, vilket han även blev i Belgien, där han blev fyra. Han toppade då VM-tabellen med tre race kvar att köra. I regnloppet i Japan tog han pole position, satte snabbaste varv och vann säkert. I och med att Alonso kraschade och bröt loppet utökades Hamiltons ledning i mästerskapet till 12 poäng.

I Kina kunde Hamilton säkrat VM-titeln men han tvingades bryta loppet då han åkte av på väg in i depån för att byta sina helt utslitna däck. Resultatet i övrigt innebar att både Alonso och Räikkönen nu var med i kampen om förartiteln. Inför Brasilien räckte det med en andraplats för att säkra titeln. Han kvalde in på just den positionen, men blev omkörd av Räikkönen i starten. Alonso tog sig också förbi och i ivern att ta tillbaka sin plats bromsade han sig av banan. Han körde upp sig till sjätte plats men fick då ett misstänkt växellådeproblem och tappade all fart. Han föll ned till på artonde plats men lyckades ta sig upp sig till slutlig sjunde plats. Det räckte till en andraplats i VM efter Räikkönen, som vann förarmästerskapet med en poäng. Hamilton tog andraplatsen efter att ha kommit tvåa fler gånger än Alonso under säsongen. BMW och Williams körde med för låg bränsletemperatur under loppet och hade sammanlagt tre bilar före Hamilton. Stallen frikändes, men McLaren överklagade beslutet. FIA avslog Mclarens överklagan den 16 november, varvid Räikkönen fick behålla VM-titeln.

2008[redigera | redigera wikitext]

Säsongen 2008 fortsatte Hamilton att tävla för McLaren. Han inledde säsongen med en övertygande seger i Australien 2008, där bara sju bilar tog sig i mål. I det följande racet i Malaysia 2008 kom han femma, efter att ha blivit nedflyttad på startgridden för att ha hindrat Nick Heidfeld under kvalet. I Bahrain 2008 slutade han på trettonde plats, efter att han missat starten och senare kolliderat med Fernando Alonso. Det följdes av en mer lyckad tävling i Spanien, där han tog sig förbi Robert Kubica i samband med starten, och sedan låg på fjärde plats under den första delen av loppet, innan han tog sig förbi Alonso i samband med dennes första depåstopp. Det blev till slut en tredjeplats bakom Räikkönen och Felipe Massa. I Turkiets Grand Prix kvalade Hamilton in som trea, men körde förbi stallkamraten Heikki Kovalainen i starten, och följde sedan Massa under den första stinten, tills han fick en mindre bränslemängd under den andra delen av tävlingen, och tack vare mindre vikt på bilen satte han press på och gick förbi Massa, men då Hamilton behövde tre depåstopp mot Massas två, klarade han inte av att besegra Massa. Han lyckades dock klämma sig förbi Räikkönen, som fastnat bakom Kubica i loppets inledning.

Hamilton vann sedan i Monaco 2008 efter att ha startat från den tredje rutan. Han körde in i skyddsräcket på sjätte varvet och fick punktering på höger bakdäck. Detta visade sig lyckosamt eftersom det regnade kraftigt och han därmed kom in tidigt i depån för däckbyte och extra tankning. Hamilton blev nu den förste engelsmannen att vinna i Monaco sedan 1969. Två misslyckade tävlingar följde. I den första, i Kanada, tog Hamilton pole position, och ledde övertygande under den första stinten, innan säkerhetsbilen kom ut. Han gick sedan i depån tillsammans med Robert Kubica och Kimi Räikkönen. Hamilton fick bränsle för fler varv på banan under den andra stinten, men satt sedan och kollade på displayen på ratten och såg inte den röda lampan där Räikkönen och Kubica stod och väntade, varpå han kraschade rakt in i Räikkönens bakvinge. Dessutom blev han bestraffad med tio placeringars nedflyttning till Frankrikes Grand Prix, ett straff McLaren accepterade. Loppet i Frankrike blev inte särskilt lyckat för Hamilton, som genade över en chikan, i ett försök att köra förbi Sebastian Vettel i mittfältet på det första varvet. Ett drivethrough tilldömdes Hamilton, som sedan inte klarade av att rädda några poäng, samtidigt som Massa vann före Räikkönen, vilket fick ned Hamilton till en fjärde plats i tabellen. Han vann sedan i Storbritannien 2008, vilket var hans första seger på hemmabanan. Loppet ansågs av många vara en av de bästa körningarna på blöt bana någonsin i formel 1. Hamilton utmanades initialt av Räikkönen, men Ferrari gjorde en taktisk miss när det gällde däcksvalet för finländaren, vilket öppnade vägen för en enkel seger för Hamiltons del.

I Tyskland 2008 dominerade Hamilton fartmässigt, genom att ta pole position med snabbaste tid i varje sektor på banan. Han tog därefter starten, och tog hand om kommandot direkt, då han öppnade upp en rejäl lucka mot Massa. Efter två tredjedelar av tävlingen kom säkerhetsbilen ut på banan, men Hamilton gick inte in i depån, vilket han erkände utan omsvep var ett felaktigt beslut. Han tvingades gå in i depån vid ett senare tillfälle, och han inte bygga upp den lucka som krävdes för att behålla ledninge, och kom ut från depån som fyra. Kovalainen släppte honom förbi sig, innan Massa, hindrad av bromsproblem, tvingades ge sig. Nelson Piquet Jr var det sista hindret, men han hade inte en chans mot Hamilton, som var kapabel till att köra mer än en och en kvarts sekund per varv snabbare, varje varv.

Finalen i Brasilien blev säsongens jämnaste lopp, som inte avgjordes förrän i den sista kurvan. Där hade Massa pole position medan Hamilton, som ledde VM före Massa med sju poäng, startade från en fjärde plats. Det räckte med en femte plats för Hamilton för att vinna förar-VM om Massa vann loppet. På det sista varvet låg Hamilton femma när Sebastian Vettel körde om Hamilton och petade ner honom till en sjätte plats och därmed en andra plats i VM-tabellen. När Massa gick i mål låg Hamilton fortfarande på sjätte plats och om placeringen då stått sig skulle Massa blivit världsmästare. Cirka 300 meter före mållinjen kom Vettel och Hamilton ikapp Timo Glock, som till skillnad från dessa båda inte bytt till regndäck när det började regna ett fåtal varv före målgång, och körde om honom. I och med den omkörningen slutade Hamilton femma i loppet och tog därmed hem världsmästartiteln som den då yngste genom tiderna.

Mercedes (2013-)[redigera | redigera wikitext]

Inför 2013 års säsong meddelade Lewis Hamilton att han kommer att köra för Mercedes tillsammans med barndomsvännen och grannen Nico Rosberg.[1] Hamilton tog fem pole positions under säsongens inledande elva lopp och vann ett av dem, Ungerns Grand Prix. Han slutade på fjärde plats i mästerskapet.

Kontroverser[redigera | redigera wikitext]

2007[redigera | redigera wikitext]

Hamilton höll sig i början av säsongen till reglerna, men efterhand uppstod ganska många tveksamma situationer och han drabbades även själv av en hel del saker.

I Monaco blev Hamilton beordrad av McLaren att inte göra några omkörningsförsök. I sin självbiografi avslöjade Hamilton att han fick order att vara fem sekunder efter, men att han svarade att han ville få köra om och detta gjorde honom besviken efter racet. Hamilton råkade sedan försäga sig på den efterföljande presskonferensen, vilket innebar att en utredning mot McLaren sattes in. Både stallet och Alonso friades dock från stallordern. I Monaco fick Hamilton även kritik av forne mästaren Jacques Villeneuve för att han styrt rakt emot Felipe Massa i starten och på så sätt nästan tryckt in Ferrariföraren i skyddsräcket. Villeneuve uttryckte att Hamilton skulle passa sig för "att ta efter Michael Schumacher och skada sitt eget rykte".

I Europas Grand Prix två månader senare gjorde Hamilton något väldigt kontroversiellt. Strax efter starten snurrade han och satt kvar i bilen med motorn i gång. Han vinkade till funktionärerna och pekade på traktorn som skulle frakta bort de andra fem bilarna som kraschat på samma ställe. Dessa lämnades därhän, medan Hamiltons bil lyftes upp på banan, varefter han kunde fortsätta tävlingen. Mark Webber sa efteråt: "Det här är absurt. Vi kan inte ha traktorer som lyfter upp förare på banan. Det är inget Playstation-spel".

I Italien fortsatte Hamilton med sin taktik att stänga motståndare vid starten. Han ställde tydligt upp bilen snett och svängde tvärt över till vänster för att blockera Felipe Massa. Det hjälpte inte utan Massa hade det bättre spåret in i chikanen och Hamilton svängde skarpt in för att stöta på patrull i form av Massas hjul. Hamilton styrde då rakt genom avåkningszonen och släppte sedan aldrig tillbaka Massa, trots protester från Ferrari. På reprisbilder syntes tydligt att Hamilton använt zonen, men att bilarna bara touchat varandra. Beröringen var dock inte särskilt stor och domarna friade därför båda förarna, trots att Hamilton tjänat på manövern.

I Japan kraschade Alonso och säkerhetsbilen kom ut. Hamilton ledde fältet före Mark Webber i Red Bull och Sebastian Vettel i Toro Rosso, som båda gjorde sitt livs race. Hamilton tvärbromsade framför de båda och Webber tvingades upp jämsides och i sin tur tvärbromsa, för att undvika att köra förbi Hamilton. Vettel hade inte en chans att undvika en kollision med Webber varefter båda var ute ur loppet på ett onödigt sätt. Hamiltons agerande undersöktes veckan efter och han riskerade då ett straff, men blev friad, vilket inte Webber, Vettel och Hamiltons stallkamrat Fernando Alonso alls uppskattade. På en presskonferens i Kina var de tre förarna eniga om att det var Hamiltons fel och att han därför borde bli bestraffad. Dagen därpå blev Hamilton frikänd av tävlingsdomarna, men Alonso hävdade då att "Vi kan vara 21 förare mot en förare och domarna. Det är som att tala med en vägg!".

I loppet fortsatte Hamilton att köra på helt utslitna däck som var på väg att spricka varför tävlingsledningen uppmanade Hamilton att gå in i depå, men han och McLaren vägrade och stannade ute tills slitbanan var helt borta och trots att vare sig Räikkönens eller Alonsos däck hade optimalt grepp var de fyra sekunder snabbare än Hamilton per varv. Först då dyker Hamilton in i depåinfarten, men i den snäva vänsterkurvan på väg in åker han av och fastnar i sandfållan. Han gestikulerar vilt och funtkionärer försöker få undan av honom, men de gav snabbt upp. Hamilton var mycket upprörd och gestikulerade argsint mot funktionärerna när han klev ur sin bil.

I Brasilien bröt Hamilton mot reglerna som säger att man bara får använda en typ av regndäck under fredagen. Han klarade sig undan en sportslig bestraffning, men fick böta 5 000 dollar. Under kvalet misstänktes han att ha hindrat Kimi Räikkönen under dennes sista kvalförsök, men Räikkönen och Ferrari valde att inte anmäla Hamilton för den manövern. Räikkönen tvingades ta ytterspåret i en viktig sektion på banan, fick sedan sladd och förlorade därmed chansen att ta pole position.

F1-karriär[redigera | redigera wikitext]

Säsong Stall/Tillverkare Placering Lopp Poäng Etta Tvåa Trea Pole Snabbaste varv
2007 Storbritannien McLaren-Mercedes 2 17 109 4 5 3 6 2
2008 Storbritannien McLaren-Mercedes 1 18 98 5 2 3 7 1
2009 Storbritannien McLaren-Mercedes 5 17 49 2 1 1 4 0
2010 Storbritannien McLaren-Mercedes 4 19 240 3 5 1 1 5
2011 Storbritannien McLaren-Mercedes 5 19 227 3 3 0 1 3
2012 Storbritannien McLaren-Mercedes 4 20 190 4 0 3 7 1
2013 Tyskland Mercedes 4 19 189 1 0 4 5 1
2014 Tyskland Mercedes 1* 19 384 11 3 2 7 7
Sammanlagt (23 november 2014) 148 1486 33 19 18 38 20

Vunna F1-lopp[redigera | redigera wikitext]


Tvåa i F1-lopp[redigera | redigera wikitext]


Trea i F1-lopp[redigera | redigera wikitext]


Pole position i F1-lopp[redigera | redigera wikitext]


Snabbaste varv i F1-lopp[redigera | redigera wikitext]


Diskvalificerad i F1-lopp[redigera | redigera wikitext]


GP2-segrar[redigera | redigera wikitext]Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Cary, Tom (28 september 2012). ”Lewis Hamilton to join Mercedes in $100m move from McLaren, signing a three-year deal” (på engelska). The Daily Telegraph (Telegraph Media Group). http://www.telegraph.co.uk/sport/motorsport/formulaone/lewishamilton/9572696/Lewis-Hamilton-to-join-Mercedes-in-100m-move-from-McLaren-signing-a-three-year-deal.html. Läst 11 juli 2014. 
  2. ^ Overwhelmed Hamilton collects MBE , BBC News, 10 mars 2009
  3. ^ Lewis Hamilton Biography, thebiographychannel.co.uk

Webbkällor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]