Fyrfläckad trollslända

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Libellula quadrimaculata)
Fyrfläckad trollslända
Fyrfläckad trollslända
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamLeddjur
Arthropoda
UnderstamSexfotingar
Hexapoda
KlassInsekter
Insecta
OrdningTrollsländor
Odonata
FamiljSegeltrollsländor
Libellulidae
SläkteLibellula
ArtFyrfläckad trollslända
L. quadrimaculata
Vetenskapligt namn
§ Libellula quadrimaculata
AuktorLinné, 1758
Hitta fler artiklar om djur med
Fyrfläckad trollslända

Fyrfläckad trollslända (Libellula quadrimaculata) är en art i insektsordningen trollsländor som tillhör familjen segeltrollsländor.

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

Den fyrfläckade trollsländan känns främst igen på de två mörka fläckarna på varje vinges framkant, varav en utgörs av vingmärket nära spetsen på vingen. Den andra mörka fläcken finns vid vingnoden, nära mitten av vingens framkant. Både hanar och honor har brun till gulbrun grundfärg på kroppen med svarta teckningar på bakkroppem. Vingarna är genomskinliga med gulbruna basfläckar och en gulaktig nyans längs framkanten. Vingbredden är 70 till 85 millimeter och bakkroppens längd är 27 till 32 millimeter.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Den fyrfläckade trollsländan finns i Europa, Asien och Nordamerika. I Sverige finns den över hela landet, utom i de nordligare fjälltrakterna. Den är landskapstrollslända för Gästrikland.

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Den fyrfläckade trollsländans habitat är främst lugna vatten, som sjöar och dammar. Det är vanligt att parningen sker i luften och efteråt lägger honan äggen ensam, fritt i vattnet på en plats med skyddande vattenvegetation. Utvecklingstiden från ägg till imago är ett till tre år och flygtiden maj till augusti, i de sydligare delarna av utbredningsområdet även in i september. Arten är känd för att då och då flytta i stor antal. Detta beteende är vanligare i de sydligare delarna av utbredningsområdet än i de norra.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  • Sandhall, Åke. Trollsländor i Europa, Interpublishing, 2000.
  • Sahlén, Göran. Sveriges Trollsländor, Fältbiologerna, 1996.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]