Liberal judendom

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Liberal judendom är en inriktning inom judendomen som inte kräver av sina medlemmar att de ska följa vare sig Torah eller resten av Tanach på varje punkt. Den ska istället tolkas, vilket är ett traditionellt inslag inom alla judiska inriktningar. Liberala judar förespråkar tolerans och mångfald, vilket innebär att varje individ själv får ta ansvar för hur mycket vederbörande vill utöva av den judiska traditionen. Med andra ord är den liberala inriktningen ganska fri. Med fri menas inte att man kan vara jude även om man inte tillämpar någon judisk tradition. Judisk kultur och utbildning är fortfarande viktig, men det ska anpassas till det moderna samhället.

Den liberala inriktningen skiljer inte lika mycket mellan män och kvinnor som en del andra inriktningar gör. Istället ser man gärna att kvinnor utför religiösa ritualer. Den som är mest lämpad för en religiös uppgift bör få utföra uppgiften. Könet ska inte spela någon roll.

Den liberala judendomen har sina rötter i 1700-talets Tyskland, då man översatte den hebreiska Bibeln till tyska och började anpassa religionen efter samhället. Anpassningen av religionen berodde på att judar ville komma in i det tyska samhället och många konverterade till kristendomen. För att inte tappa hela den judiska församlingen beslöt man sig för att reformera judendomen. Abraham Geiger var den person som utvecklade det som skulle komma att kallas liberal judendom och inte den snarlika inriktningen reformjudendom. I praktiken skiljer dessa inriktningar sig inte särskilt nämnvärt ifrån varandra. Reformjudendomen anses vara något mer radikal än liberal judendom.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Groth Bente. (2002) Judendom. Kultur, historia, tradition, Stockholm, Natur och kultur