Lika för lika

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Lika för lika ur "First Folio"
Claudio och Isabella

Lika för lika, eng. Measure for Measure, är en pjäs av William Shakespeare från 1604.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Pjäsen handlar om en äldre hertig i Wien som misslyckats med att försöka hålla ordning i staden, han ger makten till den moraliske, stränge och asketiske Angelo under förespeglingen att han skall företa en resa. Angelo bestämmer sig för att stänga alla bordeller och avrätta en ung man vid namn Claudio för att ha gjort sin älskade flickvän Julia gravid utan att ha ingått äktenskap.

Claudios syster Isabella som just ska till att avlägga kyskhetslöfte och gå i kloster ber då Angelo att skona hennes brors liv, Angelo blir vansinnigt attraherad av Isabellas renhet och ställer ett ultimatum, om hon har sex med honom så skonar han hennes broders liv. Isabella blir förtvivlad, vilket ska hon välja? Hon vill ju bli nunna OCH se sin bror leva.

Angelo rättfärdigar först sina krav på Isabella som ett test på hennes kyskhet. Hon avvisar honom, men hans lustar är för starka och han framhärdar.

Den gamle hertigen har dock inte lämnat staden utan studerar Angelos och de övrigas förehavanden förklädd till munk. När Angelo ska ligga med Isabella hamnar han istället i säng med en annan kvinna ur hans förflutna, Mariana. Claudio får leva med sin blivande fru och Isabella blir Nunna.

Jämfört med till exempel Hamlet har "Lika för lika" mer karaktären av folklustspel.

Andra användningar[redigera | redigera wikitext]