Limpopoprovinsen

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Limpopo (provins))
Limpopo
Provins
Waterberg
Waterberg
Land Sydafrika Sydafrika
Huvudstad Polokwane
Area 125 754 km²[1]
Folkmängd 5 404 868 (2011)[1]
Befolkningstäthet 43 invånare/km²
Grundad 1994
Geonames 1085597
Språk sesotho sa leboa 52,1 %
xitsonga 22,4 %
tshivenda 15,9 % [1]
Lägeskarta
Lägeskarta
Lägeskarta
Wikimedia Commons: Limpopo
Webbplats: www.limpopo.gov.za

Limpopoprovinsen (efter floden Limpopo) är en provins i norra Sydafrika med en yta på 123 910 km² och omkring 5,2 miljoner invånare (2007). Den gränsar till Botswana i nordväst, Zimbabwe i norr och Moçambique i öster. Huvudstad är Polokwane (Pietersburg).

Limpopoprovinsen ingick i Transvaalprovinsen fram till 1994 och hette under ett år Norra Transvaalprovinsen (Northern Transvaal), därefter Nordprovinsen (Northern Province) fram till 11 juni 2003.

Natur[redigera | redigera wikitext]

Limpopoprovinsen ligger på den sydafrikanska högplatån och består främst av grässavann; klimatet är främst subtropiskt. Landskapet böljar mellan höga berg, särskilt i södra delen, men blir lägre mot gränstrakterna i nordväst, norr och öster. Limpopofloden bildar gräns mot Botswana och Zimbabwe, och provinsen dräneras av dess bifloder. Här finns stora vildmarksområden, plantager och ett varierat kulturlandskap.

Näringsliv[redigera | redigera wikitext]

Ekonomin är relativt dåligt utvecklad, och man exporterar framför allt råvaror medan man importerar raffinerade produkter. Bland näringar märks brytning av koppar, asbest, kol, järnmalm och platina, skogsbruk (Sydafrikas viktigaste) och jordbruk med odling av solrosor, bomull och majs (främst kring Nylstroom), tropiska frukter (främst kring Louis Trichardt och Tzaneen), samt te och kaffe (kring Tzaneen). Boskapshållning är en annan stor näring, liksom i viss mån jakt.

Provinsen har viss industri, huvudsakligen i mindre företag. 27,6 % av den arbetsföra befolkningen stod i september 2007 utan arbete,[1] och många arbetar i Pretoria- och Johannesburg-området. Provinsen har stora problem med energi- och vattenförsörjning, sanitära förhållanden och bostäder.

Källor[redigera | redigera wikitext]